Vaši nohti lahko razkrivajo vrsto bolezni!

Vse od AIDS-a, bolezni srca, odpoved jeter in nepravilno delovanje ščitnice?!

Ob naslednjemu urejanju nohtov vam priporočamo, da si jih nekoliko bolje ogledate. Tako boste lahko opazili, če je prisoten eden od alarmnih znakov, ki morda kažejo na takšno ali drugačno zdravstveno težavo. Tako kot lahko koža izda marsikaj o našem zdravju, velja enako tudi za naše nohte. Preverite spremembe v obliki, teksturi ali barvi in morda obiščite vašega zdravnika.

Rumeni nohti
Včasih je razlog za rumeno obarvanost le temnejši lak za nohte ali stranski učinek kajenja. Vseeno pa lahko kaže tudi na glivično obolenje ali celo diabetes. V kolikor se noht debeli in raste počasi, pa ni izključen niti bronhitis.

Mehki in krhki nohti
Nohti so velikokrat mehki in krhki prav zaradi prevelike uporabe acetona oziroma odstranjevalca laka za nohte, ki izsušuje njihovo povrhnjico. Razlog je lahko tudi pretirano izpostavljanje vodi – plavanje ali umivanje posode. Rešitev je dobra nega in uporaba rokavic.

Okrogla oblika
Angleško imenovana »nail clubbing« okrogla oziroma zaobljeno oblika površine nohta lahko kaže na to, da je v vaši krvi premalo kisika, morda celo zaradi pljučnih obolenj. Znak je tudi pri vnetju črevesja, kardiovaskularnih boleznih, celo AIDS-u in bolezni jeter.

Nohti kot žlička
Že zgornji primer pomeni konveksnost nohta, so »nohti kot žlička« konkavni. Pogosto so takšni zaradi anemije, pomanjkanja železa v krvi. Kažejo pa lahko celo na bolezen jeter, srca ali hipotiroidizem.

Beau-ove linije
Črte čez horizontalo nohta se lahko pojavijo zaradi infekcije ali poškodbe. Razlog zanje je lahko tudi podhranjenost ali reakcija na zdravila (pogoste so pri kemoterapiji).

Vertikalne linije
Vertikalne linije se pojavijo s starostjo in so kot nekakšne nohtne gube. Ni potrebe, da bi vas skrbelo, rešitev pa lahko predstavlja le dober podlak, ki bo zgladil linijo nohta.

Terry nohti
Gre za stanje, v katerem so nohti pravzaprav popolnoma beli z izjemo nekakšne roza linije ob konici. Kažejo lahko na resna jetrna obolenja, popuščanje srca in ledvic ali diabetes.

Oniholiza
Oniholiza se pogosto pojavi zaradi preagresivnega izvajanje manikire ali kot reakcija na utrjevalce ali lepila. Povzroči odstopanje nohta pri samem notranjem delu ter spreminjanje barve (vse od bele, zelene in rumene). Kaže pa lahko tudi na bolezen ščitnice, luskavico, poškodbo ali infekcijo.

Razbrazdani nohti
Razbrazdani nohti, najpogosteje imajo na površini nekakšne pikice, se pojavijo pri kar polovici populacije, ki trpi za luskavico. Pojavijo se lahko tudi pri avtoimunih boleznih, ki povzročajo izpadanje las.