Se tuširate zjutraj ali zvečer?

Številni ljudje pri prhanju delajo napako, ki povzroča probleme.

Se tuširate zvečer ali zjutraj? Nekateri si ne morejo predstavljati, da bi se zvečer ulegli v posteljo, brez da bi prej stopili pod tuš, spet drugi pa imajo raje jutranji ritual pod prho. Toda ali je pomembno, kdaj se oprhamo?

Jutranje tuširanje

Pristaši jutranjega prhanja zatrjujejo, da je to najboljši način, kako začeti nov dan. Prhanje namreč pospeši cirkulacijo krvi, tako da se telo lažje prebudi. »Jutranja prha je zlasti priporočljliva za ljudi, ki imajo težave s prebujanjem,« pravi dr. Janet K. Kennedy, klinična psihologinja in strokovnjakinja za spanje. Za najboljši učinek doktorica priporoča tuširanje z mlačno in ne vročo vodo.

Večerno tuširanje

Za tiste, ki jih muči nespečnost, Kennedyjeva priporoča, da se tuširajo vsaj 90 minut pred spanjem. »Ko se telo pripravlja na počitek, se zaradi upočasnitve srčnega ritma običajno ohladi. Z vročo prho telesu umetno dvignemo temperaturo, kar nas lahko še dodatno prebudi. Zato se je potrebno prhati vsaj uro in pol pred spanjem. Tuširanje pomaga sprostiti napetost v mišicah, vendar ni priporočljivo tik pred spanjem,« svetuje Kennedyjeva.

V mrzlih zimskih dneh se mnogi radi prhajo z vročo vodo, vendar ameriški dermatolog Gary Goldenberg pravi, da gre za zelo škodljivo navado.

»Vroča voda s kože spira naravna olja, ki služijo kot zaščita, zato je lahko koža po prhanju dražeča. Dlje časa, ko boste v vroči vodi, večja je verjetnost, da bo vaša koža postala suha. To velja tudi za kopanje v kadi,« pravi Goldenberg, ki zato priporoča kratkotrajno prhanje z mlačno vodo. Ta je blagodejna za kožo, takšno prhanje pa je tudi bolj prijazno okolju, saj porabimo manj vode.

Kdaj se prhati z vidika osebne higiene?

Dr. Goldenberg pravi, da ni ne v večernem ne v jutranjem prhanju, nič napačnega. Motijo pa se tisti, ki mislijo, da na koži zjutraj ni umazanije.

»Ljudje se ponoči veliko potimo in ko se zjutraj zbudimo, je na koži ves znoj ter bakterije s posteljnine. Jutranja prha je zato koristna, saj odstrani vso umazanijo, ki se nabere preko noči.«

Se je potrebno prhati dvakrat dnevno?

Dr. Goldenberg pravi, da s tem ni nič narobe, vendar pa se ne smemo prhati z vročo vodo in pri tem uporabljati agresivnih gelov za tuširanje. Vendar pa po njegovem tudi tuširanje enkrat dnevno povsem zadostuje.