S prehrano do bolj zdravih in sijočih las ter nohtov

Prehrana lahko bistveno vpliva na zdravje in izgled vaših nohtov in las!

Na izgled naših las in nohtov vpliva marsikaj. Nekaj je zapisano že v genetiki, veliko pa je odvisno od nas samih – našega življenjskega sloga, prehrane in splošnega zdravja. S prehrano lahko bistveno prispevate k lepšim nohtom in bolj sijočim lasem. Kako? Jesti morate živila, ki so bogata z naslednjimi sestavinami:

BIOTIN
Nohti so namreč zgrajeni iz keratina, le-ta pa ob pomanjkanju biotina povzroči lomljenje nohtov. Podobno velja za lase. Biotin najdete v živilih kot so oves, orehi, mandlji in korenje. Pogost je tudi v obliki suplementov.

CINK
Cink je mineral, ki igra bistveno vlogo pri ohranjanju dobrega zdravja naših nohtov, las in kože. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči prekomerno izpadanje las in njihovo slabenje. Poskrbite, da ga zaužijete v zadostnih količinah. Našli ga boste v bučnih semenih, špinači, indijskih oreščkih…

OMEGA 3
Omega 3 maščobne kisline bodo vplivale ne le na vaše lase temveč tudi na vašo kožo in splošno počutje. Najdete jih v ribah, chia in konopljinih semenih.

PROTEINI
Proteini so bistveni za vse življenjske funkcije, prav tako pa se njihovo pomanjkanje pokaže pri lomljenju las in nohtov. Uživajte torej dovolj proteinov, v obliki mesa ali stročnic, špinače, tofuja…