Resnica za 5 sekundnim pravilom

Ko vam hrana pade na tla...

Prav zagotovo ste že slišali za 5 sekundno pravilo, če vam hrana pade na tla. V kolikor hrano poberete s tal v manj kot 5ih sekundah, naj le-ta ne bi prišla v stik z bakterijami in umazanijo. Pa vendar, je za tem pravilom kakšna resnica?

Čeprav delno drži, da daljša izpostavitev omogoči večji prehod bakterij, je največ odvisno od same hrane in podlage, na katero pade. V raziskavi so znanstveniki naredili preizkus z različnimi vrstami hrane – vse od koščkov lubenice, kruha, jagodnih gumijastih bonbonov in kruha z maslom. Vrgli so jih na različne površine – na nerjaveče jeklo, keramične ploščice, les in preprogo. Njihova ugotovitev je bila naslednja: čas, v katerem je bila pobrana hrana, ni igral prav nobene vloge pri količini prehoda bakterij na hrano.

Pravilo 5ih sekund naj bi se razvilo za časa ustanovitelja in kana Mongolskega ljudstva, Džingiskana. Le-ta je razglasil, da je hrana, ki je bila na tleh manj kot 5 sekund še vedno užitna.

Koliko bakterij in umazanije se na hrano prenese ob padcu na tla, je bolj odvisno od same specifike hrane in površine. Lubenica se je tako odrezala najslabše, najboljše pa gumijast bonbon, presenetljivo pa se je iz preproge na hrano preselilo manj bakterij kot iz ploščic ali celo nerjavečega jekla.