“Pretežka si za svojo višino. Ješ zdravo?”

Navdihujoča izpoved mladega dekleta, ki ji je obisk pri zdravniku spremenil življenje.

Ko gre za ženska telesa so se trendi privlačnosti in zaželenosti v zadnjih letih močno spremenili. Mnoga dekleta se pod vplivom sodobnih lepotnih idealov soočajo s krhko telesno samopodobo, ki jo lahko zamaje že ena sama nepremišljena opazka. To potrjuje tudi naslednja izpoved mladega dekleta, ki ji je en sam obisk pri osebnem zdravniku spremenil življenje, zato se je odločila, da svojo zgodbo deli tudi z ostalimi.

Zdravnik je pogledal na tehtnico, nato pa mi namenil kisel nasmešek in mi odčital lekcijo, kako moram uživati več zelenjave, občasno telovaditi in kako ni nobeno osebno žrtvovanje starodavnim bogovom v imenu popolnega videza preveliko (ok, tega zadnjega morda res ni rekel, ampak glede na njegove opazke, bi lahko sklepala tudi na to).

Počasi sem se vsa zmedena in omotična odpravila proti parkirišču in začela neustavljivo jokati. Hlipala sem zaradi vsake obline na svojem telesu, ki sem ga sovražila že od svojega 13 leta starosti. Spomnila sem se besed dedka in babice, ki sta mi govorila, ali res potrebujem tako velik kos sladice in točila sem solze zaradi vseh trenutkov v življenju, ko so mi ostala dekleta govorila, kako veliko zadnjico imam (in ne, to ni bilo mišljeno kot kompliment).

Jokala sem in jokala, ker povedano iskreno, sem se vse do tistega trenutka počutila povsem zdravo. Nihče mi še nikoli ni tako neposredno rekel, da sem videti nezdravo. Imela sem obline, a tudi izoblikovane mišice, vedno sem bila v dobri formi, lahko sem pretekla dober kilometer brez postanka. Občasno sem telovadila, ukvarjala sem se s plesom in veliko hodila. Čeprav sem jedla tako zelenjavo, kot sladke prigrizke, nisem imela nikoli občutka, da se je moje telo spremenilo v nekaj, kar kaže na požrešnost in slabo zdravstveno stanje.

In vendar, ko je zdravnik izgovoril »prekomerna teža«, sem se prvič v življenju vprašala: Sem res debela? Me je zato moj bivši zapustil? Sem zaradi tega postala neprivlačna?

Dopustila sem, da je zdravnikovo mnenje začelo kontrolirati mojo negotovost. Začela sem izbirati bolj ohlapne obleke, da bi prikrila svoje »pomanjkljivosti« in se s sarkastičnimi opazkami norčevala iz lastnega telesa. Čeprav nisem šla na dieto, je hranjenje postalo vse bolj mučno opravilo in ne nekaj, v čemer bi uživala.

S pomočjo plesa in podpore najbolj zvestih prijateljev, sem se uspela dvigniti v trenutkih, ko sem bila čisto na tleh. Na plesnih urah sem stkala nove vezi in prehranjevanje je postalo oblika druženja z istomislečimi ljudmi. Ples je odvzel moč, ki jo je imela hrana nekoč nad mano. Hrana je postala vir energije, ki sem jo potrebovala za dolge ure treningov in priprav na plesna tekmovanja.

Še vedno pridejo črni dnevi, ko se zaradi svojega telesa sprašujem ali sem zdrava. Toda potem pridejo tudi dnevi, ko se zavem, kako čudovito je v resnici moje telo. Lahko plešem, tečem, plavam, skačem, surfam – lahko počnem karkoli. Moje telo je pravi borec.

Pa kaj zato, če moja telesna teža ni v mejah, ki so jo določili zdravniki? Pa kaj zato, če ne nosim konfekcijske številke 32? Lepa sem. Močna sem. In kar je najbolj pomembno – zdrava sem!

Foto: Shutterstock