Najbolj priljubljene dišave letošnje pomladi

Dišave, ki so nas navdušile.

Dišave so pomemben del posameznikovega sloga, značaja in drže. Ko se odpravimo od doma, lahko pravilno izbrana dišava popolno zaokroži naš celoten izgled, zato tako radi posegamo po njih. Kljub temu, da ima vsakdo v svoji omari vsaj eno dišečo stekleničko, pa redko kdo pozna ozadje in zgodovino dišav. 

 
Nastanek besede parfum
Beseda parfum je nastala iz latinskih besed per (skozi) in fume (dim) in je označevala vonj dišečih palčk, ki so jih uporabljali že pred približno 4000 leti v Mezopotamiji. Večinoma so uporabljali dišeče rastline, les in smolo, ki so jih prižigali ob verskih praznikih in drugih slavnostih, ker pa je šlo za izredno dragocene sestavine (marsikatera je bila vredna celo več kot zlato), so bile dišave dostopne le vplivnim in bogatim. 
 
Zgodovina dišav
Tudi v Perziji, Stari Grčiji in Rimu so bile dišave privilegij bogatih, uporabljali pa so jih tudi v vzhodnih kulturah. V Evropi je po padcu rimskega cesarstva uporaba dišav upadala vse do dvanajstega stoletja, ko je prišlo do razcveta mednarodne trgovine. Ta je omogočila, da so aromatične rastline spet našle pot do starega kontinenta in pogoje za izdelavo raznolikih parfumov. Parfumska industrija je doživela razcvet v 17. stoletju, še zlasti v Franciji, kjer se je za časa vladavine Ludvika XV. izjemno razkošje plemstva zrcalilo tudi v vsakodnevnem odišavljanju tako telesa kot oblačil, pahljač in pohištva z dragocenimi parfumi. Masovna proizvodnja parfumov se je začela v začetku 19. stoletja, ko so se pojavile tudi izrazito dekorativne stekleničke za polnjenje. Leta 1917 je bil izdelan najbolj prepoznaven parfum kozmetičnega podjetja Coty, Chypre.
 
Izdelava parfumov
Osnove izdelave parfumov se skozi čas niso spremenile, vse ostalo pa so le variacije, saj so eterična olja, ki se dodajajo alkoholu, še dandanes njihova osnovna sestavina. Kljub preprostosti in podobnosti se je iz proizvodnje parfumov razvila velika industrija, zavita v skrivnosti. 
 
Dišave, ki so nas navdušile v zadnjem času
Živahna in čutna Dolce&Gabbana Light Blue Eau Intense For Her ter moška različica Dolce&Gabbana Light Blue Eau Intense For Him, ki očara s kontrastno svežino in senzualnostjo. Novi Gucci Guilty Absolute Pour Femme je najboljši partner za moško dišavo Gucci Guilty Absolute Pour Homme, skupaj pa par Absolute izraža pojem emancipirane ljubezni, par dišav, ki druga drugo dopolnjujeta na poti osvoboditve. Boss The Scent Parfum For Her spada v cvetlično orientalsko skupino, Boss The Scent Parfum For Him pa v lesno orientalsko skupino, popoln orientalski par. Bruno Banani No Limits For Her in No Limits For Him prebujata divje strasti. Paco Rabanne Invictus Aqua in Olympéa Aqua sta zgrajeni iz napetosti nasprotij in nepozabnih značilnosti.
 
Zanimivost – najbolj iskana sestavina za dišave na Google je pačuli. 

PR sporočilo