Kako so v teh dneh obremenjena vaša jetra?

Praznično vzdušje je v polnem teku in vsak dan pride priložnost za nazdravljanje. Kaj pa pravijo jetra?

Praznično vzdušje v v polnem zamahu. Medtem ko mi uživamo naša jetra trdo garajo. Bodo zmogla? Ko bomo v naslednjih dneh nazdravili, se zavedajmo podatka, da jetra skrbijo za več kot 500 procesov v telesu. Zato lahko prebavijo le določeno mero alkohola naenkrat. Poleg tega morajo še vedno postoriti vse, kar od njih pričakuje telo. Če bi za minuto nehala delati, bi bilo kot da bi telesu vzeli baterijo – padli bi v komo. Ko nazdravimo in spijemo alkohol, večino etanola preide v kri iz tankega črevesja. 90% etanola bodo predelala jetra, ostalo pa se bo izločilo v nadaljnjih urah – preko sečil, dihal in kože. Ker jetra prispevajo tudi pri metabolizmu beljakovin in maščob, bodo ob mastni in težki hrani še dodatno obremenjena.

Kaj bodo jetra naredila, če zaužijemo alkohol?

Procese, ki niso nujni za naše življenje, bodo pustila ob strani:

  • Maščobe bodo presnavljala počasneje.
  • Z odpornostjo in razstrupljanjem se ne bodo ubadala.
  • Za ravnovesje hormonov bodo težje poskrbela.

Ne glede na to, ali imamo zdrava jetra ali zamaščena, bodo na telesu opazne posledice. Ujame nas lahko kakšen prehlad, naslednje dni lahko opazimo slabšo presnovo in zabuhlost. Če bomo z zabavami nadaljevali, če se bomo sladkali s kuhanim vinom in poticami, bomo jetra še bolj obremenjevali. Da ne govorimo o smogu in stresu, ki nas napade v zimskih dneh. Rešite svoja jetra ne da bi spreminjali življenjskega sloga in se pretirano odpovedovali decembrskim dobrotam!

Znebimo se maščobe okoli trebuha

Razstrupljanje jeter je priporočljivo tudi za tiste, ki se spopadajo z maščobnimi oblogami okoli trebuha. Obseg trebuha namreč najlažje zmanjšamo, če pomagamo jetrom, da znova dobro delujejo. Jetra so vitalen organ, ki je zadolžen za presnovo maščob in odvajanje strupov, ki krožijo po telesu. Človek, ki ima obremenjena jetra, kar se poleti zaradi uživanja mastnega mesa, alkohola in sladkega sladoleda rado zgodi, tako opazi nabiranje odvečnih kilogramov, čuti težave z izgubo telesne teže in pogosto utrujenostjo.

Maščoba se nabira predvsem okoli trebuha, lahko se pojavi tudi neprijeten občutek pod desnim rebrnim lokom. Ko jetra razstrupimo in regeneriramo, pa telo samo začne topiti maščobe, tako kot jih je v mladih letih. Zagotovo ste že opazili, da je bilo v mladosti veliko lažje shujšati, kot je danes. Če boste jetra nekoliko razbremenili, bo tudi hujšanje lažje in kilogrami se bodo hitreje topili.

Seveda pa pri obremenjenosti jeter ni ključni problem obroček okoli trebuha, a predvsem zdravstvene težave, ki se lahko kasneje razvijejo zaradi trebušne debelosti. Prekomerna telesna teža vodi do sladkorne bolezni tipa 2 ter bolezni srca in ožilja. Prav zato je ključnega pomena, da uravnate svojo telesno težo.