Modrček z rakom? Nosile so ga tudi modne blogerke!

Prav ste prebrali. Obstaja modrček, ki ima raka! In to z namenom!

Obiskovalke Palmersovih trgovin v središču Ljubljane in Zagreba v teh dneh na policah čakajo neobičajni modrci – modrci z rakom dojke. Opozarjajo na zastrašujoče statistike bolezni, ki terja največ ženskih življenj, in spodbujajo k rednemu pregledovanju prsi.

Statistike raka dojke so precej zaskrbljujoče. Vsaka osma ženska v EU zboli za rakom dojke, vsaka peta od njih boj z rakom tudi izgubi. V Sloveniji je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v letu 2012 za rakom dojke zbolelo 1258 žensk, 420 jih je umrlo – kar 2 vsak dan. Rak dojke terja več ženskih življenj kot katera koli druga oblika raka. Kljub temu pa ima prav vsaka ženska moč, da grozečo statistiko zmanjša z rednim samopregledovanjem dojk.

Palmers poziva k rednemu samopregledovanju dojk
Palmers, priznana dunajska blagovna znamka in največji ponudnik spodnjega perila v Evropi, že skoraj 100 let skrbi za lepoto ženskih prsi. Zdaj pa z inovativno izkušnjo ženske poziva, da poskrbijo tudi za njihovo zdravje.

»Zaskrbljujočih statistik večina izmed nas ne pozna. Marsikatera ženska misli: ah, saj to se meni ne more zgoditi. Veliko preveč pa ne pregleduje svojih prsi dovolj pogosto. S prvim modrcem z rakom dojke želimo to spremeniti,« je ob začetku akcije povedala Tina Kunšič, lastnica Palmersove trgovine Zvezda.

Palmers te dni naključne obiskovalke trgovine Zvezda v Ljubljani in obiskovalke trgovine na Ilici v Zagrebu preseneča z intimno izkušnjo z močnim sporočilom. Ob pomerjanju priljubljenega modela modrca nič hudega sluteče stranke čaka neljubo presenečenje: zatipajo namreč bulo, ki jih za hip postavi v realno izkušnjo zatipanja rakave tvorbe.

Močno sporočilo z dobrim namenom: samopregledovanje lahko reši življenje!
Vsaka ženska ob zatipani bulici najde sporočilo, ki jo spomni na ključno vlogo rednega samopregledovanja, kar lahko bistveno zmanjša grozljivo statistiko umrljivosti za rakom dojke. Napredna tehnologija žensko s približanjem mobilnega telefona na listek ob bulici nemudoma povede na spletno stran www.TheCancerBra.com, kjer najde vse pomembne informacije v zvezi s samopregledovanjem in nadaljnjimi koraki ob morebitnih spremembah dojk.

Če ženska redno pregleduje svoje dojke in je pozorna na sleherno spremembo v njihovi velikosti, barvi in obliki, kar so le nekateri možni simptomi začetnih rakavih sprememb, lahko še pravočasno obišče zdravnika in s tem bistveno poveča možnosti preživetja. »Upamo, da bomo k rednemu ali vsaj pogostejšemu pregledovanju prsi spodbudili čim več žensk. In če bo zaradi te akcije katera izmed njih pravočasno odkrila spremembe na prsih ter se zato uspešno spopadla z rakom dojk, bo naš cilj več kot dosežen,« je še dodala Kunšičeva.

Akciji so se pridružile tudi slovenske modne blogerke!
Naša lepotna urednica in blogerka Ajda Sitar (Ajdas blog), Tesa Jurjaševič (Magnifique blog), Eva Ana Kazić (Allaroundeve), Eva Ahačevčič (Love Eva blog) in Sara Zavernik (Blonde Bliss) so se pridružile akciji, preizkusile #TheCancerBra in na svojih blogih pozvale k širjenju ozaveščanja ter samopregledovanja. »Akciji sem se pridružila, ker je rak na dojki najbolj smrtonosna oblika raka za zenske in tega se zaveda premalo ljudi. Če sem prispevala k razmisleku in samopregledu vsaj parim ženskam, je moja naloga opravljena. Želim, da toliko kot vlagamo v svojo zunanjo samopodobo, vlagamo tudi v svoje zdravje in naredimo vse kar je potrebno, da preprečimo kakšno koli obolenje, če ga le lahko!« nam je povedala Sara.