Lepotna urednica svetuje: 5 alternativ botoksu

Naša lepotna urednica in blogerka Ajda Sitar je za vas poiskala 5 alternativ botoksu!

Zagotovo velja, da se je proti staranju kože bolje začeti boriti prej. Ko so na koži opazne globoke gube, je pot nazaj izjemno težka in velikokrat je edina alternativa zloglasni botoks (pa še to so mnogi dermatologi prepričani, da je za globoko gubo že prepozno in bi morali z botoksom začeti prej). Preventiva je torej ključ do preprečitve prezgodnjega staranja kože in bolj časovno oddaljenih »resnih« gub. O prvih gubicah sem sama pisala že na mojem blogu (objavo si lahko ogledate tukaj), in naj na hitro povzamem – ključen je vsakodnevni nanos kreme z zaščitnim faktorjem (sonce je namreč povzročitelj mnogih neprijetnosti, tudi prezgodnjega staranja), pitje zadostne količine vode in izbira prave ter učinkovite kozmetike. Preventivni ukrepi bodo upočasnili staranje kože, ki se sicer običajno začne že kaj kmalu po 20. letu starosti (kar je sicer odvisno predvsem od tipa kože – suh tip se načeloma stara najhitreje).

Ko se linije in gubice že pojavijo, so velikokrat najbolj učinkovita rešitev botoks, filerji in laserski tretmaji, ki pa so precej intenzivni (in tudi dragi). Zagotovo niso za vse – mnogi imajo pred njimi raznovrstne predsodke, večina pa si enostavno ne želi tako drastičnih posegov v telo. Zato sem danes za vas poiskala 5 učinkovitih alternativ botoksu, ki vam bodo pomagali do nekoliko bolj mladostnega, spočitega in svežega videza kože!

NEGA OBRAZA
Prileže se vsake toliko, saj je lahko izjemno sproščujoča in negovalna. Sprostila bo napetost in zategnjene mišice, hkrati pa dodobra nahranila in navlažila vašo kožo. Izvajalca izberite skrbno.

UPORABA RETINOLA
Retinol je sestavina, ki pomaga pri vrsti različnih kožnih težav – od gubic do sončnih peg, neenakomerne kože, aken… Znana je po svoji učinkovitosti, vendar je z njo potrebno delati previdno (ima namreč vrsto stranskih učinkov – rdečico, luščenje, preobčutljivost na svetlobo…). Pred uporabo vam svetujem, da naredite dobro raziskavo in se morda tudi posvetujete z dermatologom. Sestavino vsebuje vrsta izdelkov v prosti prodaji, sicer pa se najmočnejše dobi le na recept.

AKUPUNKTURA
Stres in neuravnoteženost sta glavna povzročitelja staranja kože in prav zato mnogi svetujejo prakticiranje akupunkture, kitajske medicinske metode, kjer vam na različne točke na telesu (v našem primeru obrazu) »zapičijo« majhne igle. Proces pomaga spodbujati krvni in enegetski pretok in tako pomaga jačati kožo ter preprečevati njeno staranje. Ni najcenejša alternativa botoksu, je pa zato najbolj naravna in holistična.

MASAŽA OBRAZA
Masaže obraza so danes veliki hit – priporočajo jih mnoge zvezdnice, blogerke in ostale lepotne navdušenke. Med precej popularnimi je pri nas tudi obrazna joga, sicer pa vsaka pravilno izvedena masaža obraza pomaga pri boljši cirkulaciji, preprečevanju zabuhlosti, sprostitvi in istočasno učvrstitvi mišic.

HIALURONSKA KISLINA
Hialuronska kislina je naravna sestavina človekovega telesa. V izdelkih je prisotna zaradi svojega dobrega učinka na vse tipe kože – zaradi velike sposobnosti zadrževanja vode povečuje vlažnost v koži in vrača elastičnost. Ob nanosu na kožo penetrira v zunanje plasti kože in jo učinkovito navlaži. Ne gre za takšne vrste anti-aging sestavino, da bi se jo morali mladi izogibati – dobro se obnese tudi na mlajši koži, tako na mastni, kot tudi suhi. Morda še manjše opozorilo pred nakupom: mnoga podjetja oglašujejo svoje izdelke kot izdelke z visoko vsebnostjo hialuronske kisline, v dosti primerih gre za dejansko zavajanje kupcev. Redki so izdelki, ki jo vsebujejo v zares velikih količinah (prepoznate jih tako, da jo imajo na sestavinski lestvici našteto na prvih nekaj mestih) in ti produkti običajno ob nanosu na kožo nekoliko »zategujejo« (kar je popolnoma normalno) ter tako nujno potrebujejo nanos dodatnega negovalnega izdelka (npr. kreme).