Kakšni so standardi lepote v modni industriji?

Vodilni evropski modni iskalnik GLAMI je izvedel raziskavo in primerjal stališča žensk in moških do raznolikosti, enakosti in vključenosti, tj. ustvarjanja in dostopnosti oblačil i

Z več kot 20.000 udeleženci iz 9 evropskih držav, vključno s Slovenijo, GLAMI.si, vodilna modna platforma za iskanje modnih izdelkov, predstavlja rezultate najbolj »osebne« raziskave doslej, katere cilj je razumeti korelacijo med ponudbo, nakupovalnimi navadami in odnosom potrošnika do lastnega telesa.

Inkluzivnost (vključevanje vseh telesnih oblik in velikosti) in dostopnost (oblačil in dodatkov za vse skupine potrošnikov)

V današnjem hitrem in »vizualno privlačnem« svetu se je zavedanje telesa pojavilo kot močan koncept, ki vpliva na to, kako dojemamo sebe in sodelujemo v modni industriji. Ena glavnih tem zadnjega desetletja je zagotovo vprašanje, ali modna industrija promovira realistične postavne standarde? Kar 47 % žensk trdi, da modna industrija spodbuja nerealna pričakovanja, vendar se z njimi strinja le 32 % moških.

Zanimivo je, da je na vprašanje, ali so ti standardi bolj nerealni za en spol kot za drugega, kar 39 % moških odgovorilo, da so standardi enako nerealni tako za moške kot za ženske, kar je višji odstotek od deleža žensk (41 %), ki so odgovorile na isto vprašanje. Delež žensk, ki menijo, da so standardi za ženske nerealni, je višji od deleža moških, ki menijo enako (53 % vs. 37 %). Toda v eni stvari se moški in ženske strinjajo – večina (82 % žensk in 70 % moških) meni, da so modni trgovci na drobno odgovorni, da v oglaševanje vključijo ljudi različnih postav, da se potrošniki počutijo bolj vključene.

Pozitivno se zdi, da so nedavne kampanje svetovno znanih »inclusive« znamk opažene, saj nekaj več kot polovica anketirancev GLAMI meni, da znamke ponujajo modele različnih velikosti in oblik. Toda ali je vključenost vodilni dejavnik pri nakupni odločitvi? Očitno ne. Ljudje se vedno vračajo k osnovam in iščejo tisto, kar najbolj ustreza njim in njihovim potrebam. Na vprašanje “Ali ste pri nakupu modnih kosov kdaj dali prednost znamkam, ki spodbujajo vključitev vseh oblik in velikosti telesa?” Nekaj ​​manj kot polovica vprašanih (46 %) je odgovorila »Ne, to ni imelo pomembne vloge pri moji odločitvi, iščem le kos oblačila, ki mi pristaja«.

Srebrni val v modni industriji? Mit ali resničnost?

Očitno je, da je v svetu mode in lepote veliko povpraševanje po starejših manekenkah, torej ženskah srednjih in starejših let (ženske v 60., 70., 80. in celo 90. letih). T.i. srebrni val (»silver wawe«) je že prisoten na modnih brveh najpomembnejših svetovnih modnih prestolnic. Pa je ta trend viden tudi vsakdanjemu potrošniku, predvsem pa starejšim ljudem, ki v času po pandemiji enakopravno izbirajo spletno nakupovanje? Se počutijo zastopane? Odgovor je ne. Rezultati raziskave GLAMI kažejo, da ženske v petih od skupno devetih držav menijo, da so starejši in ljudje srednjih let najmanj zastopani v oglaševanju. Tudi ženske v Sloveniji se v več kot 56% s tem strinjajo. To pomanjkanje zastopanosti lahko vpliva na njihovo dojemanje in občutek pripadnosti modni industriji. Pomembno je, da trgovci v modni industriji prepoznajo potrebe različnih skupin potrošnikov in jih vključijo v svoje marketinške strategije. Raznolikost in dostopnost lahko prineseta večjo zvestobo in zaupanje potrošnikov modnim prodajalcem in blagovnim znamkam ter jim pomagata zgraditi močno blagovno znamko, ki odraža njihove vrednote.

O raziskavi

Rezultati raziskave izhajajo iz vprašalnika, ki ga je izpolnilo 634 uporabnikov modne platforme GLAMI.si. V vzorcu je 78 % žensk, 21 % moških, 1 % anketirancev pa se ni opredelil glede spola. Zbiranje podatkov je potekalo v prvih 10 dneh junija 2023.