Kaj in koliko jesti za zdravo in vitko postavo?

Kruh in jajca res škodujejo? Nasveti znane nutricionistke vas bodo morda presenetili.

Se moram za vedno odreči kruhu, da bi shujšala? Je tudi sladkor v sadju škodljiv? So jajca res tako škodljiva, kot pravijo?

S takšnimi in podobnimi vprašanji vsakodnevno bombardirajo priznano  nutricionistko Susie Burrell, ki je zato na svojem blogu odgovorila na nekaj najbolj perečih vprašanj v povezavi s hrano. Njeni odgovori bodo za koga morda tudi presenetljivi.

Kruh – da ali ne?

Vsak kruh po mnenju Burrellove še ne povzroča debelosti, zato je ključna stvar izbrati pravega. »Redno uživanje belega kruha hitro pripelje do viška kilogramov, če nismo pazljivi pri vnosu ogljikovih hidratov in kalorij. Namesto tega raje izberite rezino ali dve polnozrnatega kruha ali kruha iz kislega testa, ki je lažje prebavljiv in ima višjo prehransko vrednost,« svetuje prehranska strokovnjakinja.

Katero sadje izbrati?

Sadje je odličen dodatek k prehrani, vendar je ključna pravilna izbira. To ne pomeni, da izbiramo denimo med grozdjem in lubenico, ampak da uživamo sveže sadje z naravnimi sladkorji, ki ne škodujejo, če omejimo vnos na največ dva kosa dnevno.

To pa ne velja za suho sadje in kompote, ki vsebujejo dodatne sladkorje, zato Susie priporoča pet čajnih žličk dnevno. Prav tako priporoča, da beremo deklaracije in se prepričamo, da ima živilo manj kot 5 gramov sladkorja po obroku, oziroma 10 gramov na 100 gramov.

Ni vsak jogurt dober

Jogurt je na videz hranljiv obrok, ki pa lahko vsebuje velike količine sladkorja, zato je Susie za uživanje navadnih jogurtov, še posebej tistih, ki vsebujejo veliko beljakovin. Priporoča zlasti grški jogurt.

Namesto sadnih jogurtov, ki vsebujejo tudi trikrat več sladkorja od navadnih, raje uživajte sveže sadje.

So jajca res tako škodljiva?

Novejše raziskave o nasičenih maščobah so mnoge odvrnile od uživanja jajc za zajtrk, toda Susie pomirja: »Jajca sodijo med najbolj hranljiva živila in ob uravnoteženi prehrani, jajce ali dva na dan ne bo imelo negativnih posledic na telesno težo in raven holesterola v krvi.«

Katero olje izbrati?

Če ste v dvomih, katero olje uporabiti pri kuhanju, potem Susie prisega ne ekstra deviško oljčno olje. »Kljub nekaterim pomislekom, lahko pečete na oljčnem olju, saj je bogato z antioksidanti in vitaminom E,« zatrjuje nutricionistka, ki pa po drugi strani v kuhinji odsvetuje uporabo kokosovega olja, saj ta vsebuje preveč nasičenih maščob.

Foto: @thetiafox/@lucywilliams