Je znanost končno našla recept za popolno hujšanje?

Se nikakor ne morete znebiti odvečnih kilogramov? Postanite fit s pomočjo dokazanih metod!

Se tudi vi ure in ure znojite v fitnesu in stradate, tehtnica pa kar naprej kaže iste številke? Večina si hujšanje predstavlja po dobrem starem receptu: bolj pridno kot vadim, več kalorij pokurim. Ampak najnovejša spoznanja znanstvenikov so pokazala, da so stvari precej bolj zapletene in razkrivajo pravo povezavo med telesno vadbo in hujšanjem. So znanstveniki končno našli recept za popolno hujšanje? Tukaj je 5 najnovejših spoznanj, s katerimi boste fit v najkrajšem možnem času.

Hujšajte počasi in zmerno

Najnovejša raziskava, ki so jo opravili na 200 ženskah s prekomerno težo je pokazala, da so bili rezultati hujšanja prvih šest mesecev odlični, potem pa je šlo znova vse po starem. Ženske so začele zapuščati poseben program hujšanja in izgubljeni kilogrami so se hitro spet vrnili. Zaradi intenzivne vadbe začne naše telo namreč zahtevati še več kalorij kot prej. Zato je potrebno dati telesu dovolj časa, da se prilagodi novim pogojem. Idealno je izgubljati kilograme počasi in zmerno, v začetku največ 10 odstotkov skupne telesne teže. Koliko časa bo za to potrebno ne ve nihče, saj je vsako telo edinstveno. Vsak posameznik potrebuje različno časovno obdobje, da začne telo novo, manjšo težo, sprejemati kot normalno in ne zahteva več dodatnega vnosa kalorij.

Vadite ob pravem času

Vadba ponoči ali pozno popoldne povečuje količino hormonov, ki pospešujejo presnovo in vplivajo na vzdržljivost mišic. Telesna aktivnost v poznih večernih urah tako pomaga pri hujšanju, hkrati pa lahko zaradi večje vzdržljivosti mišic takrat vadimo dlje in bolj intenzivno.

Vaje izvajajte pravilno

Težko je izgubiti odvečne kilograme, če ves čas ponavljamo iste vaje. Za uspešno hujšanje je izjemno pomembno kombinirati intenzivne aerobne vaje, ki nam naglo povečajo srčni utrip (tek, kolesarjenje, plavanje) ter manj intenzivne anaerobne vaje za moč.

Pijte sok rdeče pese

Sok rdeče pese sicer ni čaroben napitek, ki bo v hipu stopil odvečno maščobo, pomaga pa pri vzdržljivosti. Raziskave so pokazale, da sok rdeče pese kar za 16 odstotkov pospeši pretok krvi v mišicah. Sok mora biti seveda naraven, brez dodanih sladkorjev.

Premikajte meje

Znanstveniki so odkrili, da nas možgani ves čas sabotirajo pri vadbi in nam skušajo preprečiti, da bi premikali lastne meje. Manj kot smo aktivni, pogosteje nam pošiljajo sporočila v obliki: »Ustavi se, odpočij si, ne zmoreš več!« Toda če smo dovolj vztrajni in v teh trenutkih ne prenehamo s telesno aktivnostjo, se intenzivnost teh sporočil sčasoma zmanjša.

Foto: @fakander