Hrana, ki nam pomaga hujšati

10 superživil, ki brzdajo apetit in topijo kilograme.

Vsak, ki je že kdaj poskusil s katero izmed neštetih diet dobro ve, kako težko je vztrajati in ne poklekniti pred sladkim zalogajem. Toda strokovnjaki za prehrano pravijo, da obstajajo živila, ki nam lahko pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov. Naslednjih deset superživil vsekakor vključite v svojo prehrano, če želite izgubiti kilogram ali dva.

Losos

Če si za kosilo privoščite lososa, boste imeli v želodcu veliko dlje časa občutek sitosti, ki vas bo odvrnil od prigrizkov med obroki. Ta riba je bogat vir beljakovin, vsebuje pa tudi obilo omega 3 maščobnih kislin, ki pospešujejo presnovo maščob in topijo kilograme.

Kvinoja

Kvinoja zmanjšuje željo po sladkem, saj gre za žitarico brez glutena, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov in beljakovin. Kombinacija slednjih dveh pa upočasni  hitrost vpijanja sladkorja iz ogljikovih hidratov v krvni obtok. Kvinoja je zato odlična za uravnavanje sladkorja v krvi, zmanjšuje željo po sladkem in daje občutek sitosti.

Brokoli

Brokoli ima zelo malo kalorij, vsebuje pa veliko vlaknin in snovi, ki raztapljajo maščobe v telesu. Brokoli vsebuje tudi veliko kroma, ki uravnava raven sladkorja v krvi in zmanjšuje občutek lakote.

Kokosovo olje

Človeško telo porabi kokosovo olje kot gorivo takoj in ga ne shranjuje kot zalogo za pozneje. Trigliceridi v kokosovem olju so lahko prebavljivi, pospešujejo presnovo in pomagajo pri apsorpciji vitaminov in mineralov.

Grenivka

Grenivke nam prav tako pomagajo izgubljati kilograme, saj zaradi visoke vsebnosti vode spodbujajo sitost. Poleg tega znižujejo raven inzulina v krvi, ki je pomemben za skladiščenje maščob v celicah.

Čili

Ta pekoča paprika pospešuje presnovo in to po zaslugi kapsaicina – snovi, ki deluje protivnetno in pomaga tudi pri hujšanju. Ko ga presnavljamo, se namreč sprošča toplota, ki v telesu »kuri« kalorije.

Borovnice

Ne le da so borovnice bogate z antioksidanti, ki upočasnjujejo staranje in delujejo protivnetno. So tudi odlične v boju s kilogrami, saj so nizkokalorične in polne prehranskih vlaknin.

Avokado

To superživilo  je odličen vir dobrih maščob, ki nam pomagajo, da ostanemo siti dlje časa. Avokado vsebuje tudi L-karnitin, ki vpliva na hitrejše izgorevanje maščob v telesu.

Mandlji

Mandlji so odlična prehranska izbira pri hujšanju, kar so pokazale tudi raziskave. Vsebujejo namreč veliko beljakovin in zdravih maščob, ki nam dajejo občutek sitosti in posledično vplivajo na manjši dnevni vnos kalorij.

Foto: stockfood