Bolje od trebušnjakov – v 2 tednih do ravnega trebuha

Preprosta vadba za raven in čvrst trebuh, ki je bolj učinkovita od napornih trebušnjakov.

Raven in čvrst trebuh je verjetno za marsikoga na vrhu seznama novoletnih želj za leto 2018. Naslednje logično vprašanje se seveda glasi, koliko trebušnjakov dnevno bo treba narediti za uresničitev te želje. Še sreča, da obstaja precej lažja vadba, ki odvečno maščobo s predela trebuha »izsesa« v pičlih dveh tednih. Strokovnjaki za fitnes trdijo, da je precej bolj učinkovita od napornih trebušnjakov.

Skrivnost vaje imenovane trebušni vakuum je zelo preprosta – pravilno dihanje. Vaja namreč s pomočjo tehnike dihanja aktivira in učvrsti mišice v trebušnem predelu, hkrati pa izboljša držo in omili bolečine v spodnjem delu hrbta. Ker je v ospredju dihanje, gre za eno osnovnih vaj pilatesa in joge, lahko pa jo izvajamo tudi povsem samostojno in v štirih različnih položajih: stoje, leže na hrbtu, na vseh štirih ali v sedečem položaju.

Za začetnike je najboljši položaj na hrbtu, s pokrčenimi koleni, tako da so stopala na tleh (idealno bi bilo zjutraj, ko smo še v postelji, na prazen želodec). Globoko vdihnemo, počakamo 2 do 3 sekunde, nato pa zrak skozi usta izdihnemo ter pri tem trebuh potegnemo vase (kot bi se želeli s popkom dotakniti hrbtenice). Bolj ko nam uspe trebuh potegniti vase, močnejše bo krčenje mišic in s tem učinkovitost vadbe.

Za začetek trebuh v tem položaju držimo 15 sekund, potem pa postopoma  napredujemo do 1 minute. Nato znova globoko vdihnemo in vajo ponovimo tri do petkrat.

Ko smo pripravljeni na težjo različico, vadbo izvajamo na vseh štirih ali v sedečem položaju. Po določenem času boste lahko trebuh stisnili kadarkoli tekom dneva, v sedečem ali stoječem položaju.

Če boste vajo za raven in čvrst trebuh izvajali vsak dan in skrbeli za zdravo prehrano, naj bi bili rezultati opazni že po dveh tednih, pravijo strokovnjaki za fitnes.

Foto: @biancamaycheah