5 zajtrkov, ki se jih fit ljudje izogibajo

Telo vam bo hvaležno.

Drži, da je najslabši zajtrk izpuščeni zajtrk, a drži tudi, da obstajajo najslabše izbire zajtrkov, ki se jih zdravi in postavni posamezniki ne bi lotili.

Medtem ko nekateri zagovarjajo, da je zajtrk nujni obrok, ki prepreči, da bi čez dan prepogosto posegali po prigrizkih, spet drugi menijo, da to, ali jemo zajtrk ali ne, ni zares bistveno. Že v preteklosti je bilo izvedenih kar precej študij, ki so se ukvarjale s pomenom zajtrka za naše zdravje, počutje in telesno težo oziroma postavo. Nedavna študija, ki so jo izvedli britanski znanstveniki z univerze v Bathu, ponuja zelo zanimiv odgovor. Končna ugotovitev je tako bila, da je lahko postenje do poldneva lahko koristno le za tiste, ki so vitki oziroma ki imajo normalno telesno težo, po drugi strani pa lahko preskakovanje zajtrka še poslabša stvari pri ljudeh, ki se že v osnovi bojujejo s povišano telesno težo.

Razlog, zakaj večina ljudi tako radi izpustijo zajtrk, pa ni le hitenje. Nekateri pravijo, da zjutraj enostavno ne občutijo lakote, spet drugi trdijo, da zajtrka ne marajo. Nihče pa ne pomisli, kaj vse bi lahko z zajtrkom pridobili. Predvsem je produktivnost skozi ves dan mnogo višja, a ob vsem tem je res, da vsak zajtrk, ni tudi dober zajtrk.

Vsi zajtrki niso enako dobri in zdravi, a najslabši zajtrki so sledeči…

1. Grški jogurt s sladkimi prelivi in dodatki (čokoladni in drugi sladkani kosmiči, marmelada…)

2. Ekstra kavni napitki, ki so običajno obogateni s čokoladnimi, vanilijevimi in karamelnimi okusi, smetano in/ali sladoledom

3. Sladki in mastni prigrizki, kot so muffini, palačinke in vaflji z raznimi nezdravimi dodatki v prevelikih količinah

4. Smoothie ”to go”

5. Francoski rogljiček z marmelado(čokolado in skodelica sladkega kakava ali sladkane bele kave

Vir: livestrong.com, zdravje.si