5 trikov za boljši metabolizem

Pospešen metabolizem - ključ do lepega in zdravega telesa!

Eden izmed osnovnih krivcev za kopičenje maščobnih zalog in strupov v telesu je počasen metabolizem, ki onemogoča hiter pretok “goriva” skozi organizem in njegovo izkoriščenost brez puščanja nepotrebnih rezerv v obliki nakopičenih maščobnih zalog. Prav zato je – za potrebe zdravja in videza – izrednega pomena, da naredimo vse, da pospešimo metabolizem. Danes vam ponujamo nekaj nasvetov, kako to doseči:

Majhni in pogosti obroki: Najhuje, kar lahko storite za svoj metabolizem je, da dolgo nič ne jeste, potem pa se v enem obroku (običajno pozno popoldanskem) najeste do onemoglosti. Za pospešen metabolizem vedno, ko začutite lakoto, pojejte nekaj grižljajev hrane ter tako odpravite lakoto in preprečite prenajedanje v enem obroku.

Počasno uživanje hrane: Ko boste pričeli jesti večkrat, počasneje in raznoliko hrano, boste veliko hitreje siti in boste pojedli manj kot bi sicer. Hormon grelin nastaja v želodcu in pošilja možganom sporočilo, da je želodec poln šele 20 minut po končanem obroku. Prav zato je potrebno, da bi preprečili prenajedanje, prehranjevanje zavleči na daljši čas.

Solate, ribe in morska hrana na krožniku: Solate vsebujejo veliko mikro hranil, potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Poleg tega so polne vlaknin, nizkokalorične, v želodcu pa zavzemajo veliko prostora, zato igrajo pomembno vlogo pri vsaki dieti. Na drugi strani losos in sardine kontrolirajo raven hormona leptina, pomembnega za pospeševanje metabolizma, zato ne bo odveč, če bodo ribe na vašem krožniku vsaj dvakrat tedensko.

Telovadba ali vsaj smeh: Telesna aktivnost je ključ do zdravega telesa in pospešenega metabolizma. Če za vadbo nimate časa ali motivacije, pa se poskusite vsaj večkrat dnevno od srca nasmejati. Morda zveni nemogoče, a dokazano je, da se med smejanjem energija v telesu in bitje srca povečata za 20 odstotkov.

Dve skodelici zelenega čaja: Prava zvezda pospešenega metabolizma je zeleni čaj. Ta v kombinaciji s telovadbo pospešuje metabolizem in topi maščobne zaloge na predelu trebuha.