5 nasvetov za zdravo in uspešno hujšanje

5 nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri izgubi kilogramov.

Zaradi poplave različnih podatkov je težko imeti pregled na informacijami, ki so dejansko pravilne in informacijami, ki so se jih izmislili guruji, brez znanstvene podlage ali razumevanja biokemičnih procesov in adaptacij v telesu. Ker je zdravje na prvem mestu, hujšanje ne sme biti edina prioriteta, saj so posledice lahko zelo neprijetne in hude, še posebej pri ženskah.

Zelo pogosto se zgodi, da hujšanje spremljajo:

  • Glavoboli.
  • Težave s spanjem.
  • Zaprtost ali druge prebavne motnje.
  • Neredni cikli pri ženskah.
  • Izguba ovulacije.
  • Problem jeter.
  • Vrtoglavica,oteženo pomnjenje in slab spomin.

Jasno je, da je žensko telo precej bolj občutljivo na spremembe kot moško. To je razumljivo, saj so razmerja in nihanja hormonov pri ženskah precej večja. Poglejte si 5 nasvetov, na kaj morate biti pozorni in kaj lahko naredite.

1. Izogibanje maščob oz. diete z nizkim % maščob v dieti. Dejstvo je, da so maščobe in beljakovine osnovnega pomena, torej nujno potrebne, zato je njih vnos obvezen. Raziskave so pokazale, da če se % kaloričnega vnosa maščob zmanjša pod 20, pride do precej velikih nihanj med hormoni, še posebej estrogenom. Prav tako je priporočljivo, da ženska ne nosi premalo maščobe na telesu, ker to vpliva na celo kaskado procesov, med drugim izgubo plodnosti, povečano poraščenost, neredni cikel, depresije in podobno. To so razlogi, da se ne priporoča diete, ki ima premalo maščob in ob kateri se predolgo hujša. Žensko telo naj ne bi imelo premalo maščob, meja naj bi bila cca 15 %, seveda so izjeme. Vendar se ne svetuje pod to mejo za daljše obdobje zaradi spremenjenih razmerij med hormoni, razen če ste atletinje. Potem se zgodba precej spremeni.

2. Premajhen vnos kalorij v telo.  Verjetno najbolj pogosta napaka, ki jo delajo ženske, je, da v telo vnesejo enostavno premalo hrane. Ker je telo adaptivne narave, je dejstvo, da bo v zelo kratkem času priredilo presnovo novo nastalemu vnosu kalorij. In kar je še huje, je to, da ne samo, da bo priredilo presnovo, spremenijo se tudi hormonska razmerja, kar pa lahko vodi v probleme z dolgoročnimi in hudimi posledicami. Ko enkrat telo pripeljete do meje pri nizko kaloričnih dietah, bo le-to, zato da preživi, ukinilo vse “ne nujne procese”, kot so: prebava, plodnost, pomnjenje, detoksikacija jeter, spomin in še bi lahko naštevali. A kar je še huje, zaradi prenizkega nivoja kalorij bo telo namensko sprožilo postopek glukoneogeneze in se začelo prehranjevati z vašimi lastnimi mišicami.  Postanete pomanjšana verzija z večjim % maščobe in manjšim % mišičnega tkiva kot pred dieto. Ko izvajate restrikcijo, je bolje, da začnete počasi in raje spremenite razmerja med in vrstami živil.

3. Za uspešno in dolgoročno izgubo maščob je uspešna samo ena vrsta diete. Nekateri strokovnjaki poskušajo pritegniti pozornost z določenimi ekstremnimi dietami. Primer le-te  je grozdna dieta, pri kateri je potrebno jesti le določena živila, druga hranila pa umakniti iz jedilnika. Vsaka dieta, ki omeji kalorije, je uspešna na kratek rok. Vprašanje, ki sledi je, ali je dejansko tudi zdrava. Pa poglejmo: grozdje je sestavljeno skoraj samo iz sladkorjev, in sicer 60% iz fruktoze in razlike iz glukoze, ima še nekaj vitamina k, vitamina c in malenkost resveratrola. Torej vnesemo praktično samo sladkorje brez ostalih esencialnih snovi, kot so maščobe in beljakovine. Sladkor pa ima zelo rada kandida in drugi organizmi v našem telesu.

4. Za uspešno izgubo maščob so potrebni dodatki. Za uspešno izgubo maščob je potrebna primerna dieta in ne dodatki. Dodatki nam lahko olajšajo pot do uspeha, če nimamo dovolj časa za pripravo obrokov. V tem primeru vam svetujem kakšen šejk, ki ima vse potrebne sestavine, vendar je to le en del zgodbe. Pri določenih dodatkih, ki zvišujejo telesno temperaturo in pospešijo presnovo, je vseeno potrebno preveriti, kakšen je stranski učinek in ali je lahko škodljivo za vaš vaskularni sistem. Še posebej, če tovrstni dodatki zvišujejo pritisk. Vsekakor so dobrodošli dodatki, ki pomagajo pri regulaciji krvnega sladkorja, pri tem pa ne smemo pozabiti na osnovne elemente, kot sta magnezij in krom. Veliko pa lahko pripomorejo bolj specifični dodatki, ki vplivajo na področno izgubo maščob, kot recimo nabiranje maščobe okoli bokov ali na zadnjici ali pa morda okoli stegen. Vendar je ob tem potrebno individualno prirediti protokol na podlagi biokemične individualnosti. In da, področna izguba maščob je mogoča in tudi zelo učinkovita zaradi določenih receptorjev, ki se nahajajo na določenih predelih telesa.

5. Prekomerna vadba. Drži, da z vadbo pospešite vašo presnovo, ker drži dejstvo, da je telo narejeno za premikanje in za aktivnosti. Vendar niso vse vadbe primerne za vse. V zadnjem času vidim veliko oglasov o skupinskih vadba s poudarkom na HIIT vadbi, ki je visoko intenzivna in ne daje poudarek kvaliteti, ampak bolj kvantiteti. Cilj je pokuriti čim več kalorij v čim krajšem možnem času. To bi bilo sicer sprejemljivo, če ne bi bila zaradi sedenja in neaktivnosti naša mišična razmerja spremenjena. Od tod bolečine v križu, ramenih, vratu, kolenih in podobno. Drugo, kar je pomembno, je to, da lahko pri določenih ljudeh bodisi zaradi izgorelosti, bolezni ščitnice ali pa samo zaradi daljšega obdobja neaktivnosti preveč intenzivna vadba vodi do prevelike aktivacije živčnega sistem. K vadbi se pristopa postopoma in z dolgoročnim načrtom. Svetujem, da za mesec ali 2 morda najamete dobrega osebnega trenerja, ki razume mišična razmerja in pozna biomehaniko gibanja, da vas pripravi na kasnejše skupinske vadbe. Pri vadbah je potrebno vedeti, da prekomerna aerobna vadba negativno vpliva na hormonski sistem oz. poviša kortizol, ki lahko vodi do pomanjšane verzije vas in več maščobnih oblog, sploh v predelu trebuha in stegen zaradi spremenjenih razmerij hormonov.

Kot vedno je individualnost bistvo uspeha in potrebno jo je imeti v mislih, tako pri zdravju, hujšanju, prehrani ali vadbi. Poznavanje in razumevanje našega telesa je osnova za dolgoročni željen rezultat. Vsekakor je zdravje na prvem mestu in zdravje je zgolj posledica našega vsakodnevnega življenja. Zdravje je edino, ki vam garantirano poplača dividende. Zato naj bo vaša najvišja prioriteta, ker do sedaj še nisem videl resnično zdravega človeka, ki bi bil debel.