3 diete, ki dokazano delujejo

Priporočajo nutricionisti.

Živimo v času prave poplave raznovrstnih diet, ki obljubljajo čudežno izgubo kilogramov že v nekaj dneh, a se potem pogosto izkažejo kot zgolj še ena muha enodnevnica. Z razliko od instantnih diet, ki postanejo čez noč modni krik in to brez konkretnih dokazov o dejanski učinkovitosti, obstajajo tudi preverjeni načini prehranjevanja, ki topijo maščobe in ugodno vplivajo na naše zdravje. Nutricionisti trdijo, da naslednje tri diete na dolgi rok prinašajo zanesljive rezultate.

Mediteranska dieta

Mediteranska ali sredozemska dieta ni le še ena od klasičnih diet, saj gre pri njej bolj za način posnemanja življenjskega sloga, ki ga ljudje v državah ob Sredozemskem morju živijo že od nekdaj. Njena osnovna značilnost je uravnoteženost in zmernost pri uživanju hrane.

Številne raziskave so potrdile, da so ljudje, ki so se držali tradicionalnega prehranjevanja z ribami, rdečim vinom, žiti, sadjem, zelenjavo in olivnim oljem, živeli dlje. Gre za prehrano z malo maščobami in ogljikovimi hidrati, živila so minimalno predelana, meso in mlečni izdelki pa se na krožniku znajdejo le izjemoma. Bistveni del te diete je tudi redna telesna vadba. Poleg tega, da topi kilograme, mediteranska dieta tudi dokazano zmanjšuje možnost nastanka srčno-žilnih bolezni in razvoja sladkorne bolezni tipa 2.

Paleo dieta

Paleo dieta zagovarja način prehranjevanja, ki so ga poznali naši predniki. Gre torej za nekakšno vrnitev h koreninam prehranjevanja, še pred pojavom sodobnega kmetovanja in nastankom industrijsko predelane hrane.

Paleo prehranjevanje zagovarja uživanje čim bolj naravnih živil, torej takih, ki jih lahko v naravi naberemo ali utrgamo – organsko pridelana zelenjava in sadje, semena, oreščki, organsko vzrejena perutnina in jajca, divje ribe, hladno stiskana olja. Prepovedane pa so vse vrste sladkorjev, rafinirane maščobe, glutenske žitarice (zlasti pšenica), krompir, stročnice ter vsa industrijsko pridelana hrana.

Poleg tega, da nam paleo dieta pomaga topiti maščobe, jo strokovnjaki priporočajo tudi sladkornim bolnikom (tip 2) in ljudem s srčno-žilnimi boleznimi.

Dieta 5:2

Dieta 5:2 je zadnja leta eden največjih trendov med dietami. Njena filozofija je zelo preprosta: pet dni v tednu jemo kot običajno (največ 2000 kalorij dnevno), dva dni pa se postimo oz zaužijemo vsega 500 kalorij.

Raziskave so pokazale, da takšna dieta ne odnese le kilogramov, ampak ima tudi številne pozitivne posledice za zdravje in počutje. Izboljša se odpornost, zmanjša se tveganje za sladkorno bolezen in srčno–žilna obolenja, izboljšajo se tudi kognitivne funkcije.

Nutricionisti ob tem opozarjajo, da se v dneh, ko jemo običajno, ne prenajedamo, pa tudi, da v času dvodnevnega posta ne stradamo.

Foto: From the Kitchen