10 načinov, kako čez dan vnesti 500 kalorij manj

Vam nagajajo še tisti zadnji trije kilogramčki?

Vam nagajajo še tisti zadnji trije kilogramčki?

Nobene potrebe ni, da bi bilo štetje kalorij zapletena zadeva. Najhuje, kar lahko naredite za svoje telo, če si želite izgubiti še nekaj zadnjih kilogramov, sta stradanje in odrekanje obrokom. Vnesti 500 kalorij manj na dan in opaziti napredek že po enem mesecu je veliko lažje kot si mislite, a potrebna je dosledna samodisciplina. Najprej lahko začnete opuščati določena živila. Zjutraj se recimo izognite kavi z mlekom, zvečer pa si ne privoščite sladoleda. Začnite razmišljati o tem, kaj jeste in katera živila. Najbolj problematičnim živilom se ne odrecite ”do konca življenja”, a si jih raje privoščite ob zares posebnih dneh in v manjših količinah.

10 učinkovitih načinov, s katerimi boste v enem dnevu v telo vnesli 500 kalorij manj.


1. Jajca za zajtrk
Za zajtrk pojejte dve kuhani jajci, za kosilo pa izberite zelenjavno ali piščančjo juho. S količino ne pretiravajte.

2. Gazirano je sovražnik
Namesto gaziranih pijač posezite po kozarcu vode, naravni limonadi brez sladkorja ali nesladkanem (hladnem) čaju.

3. Uživajte v nakupovanju hrane in pripravi obrokov
V trgovino se odpravite siti in spočiti ter si vzemite čas, da skrbno napišete seznam vseh potrebnih sestavin za zdrave obroke. Kupite le tisto, kar zares potrebujete. Izogibajte se zajtrkom, malicam, kosilom in večerjam v restavracijah in okrepčevalnicah.

4. Pojejte manj testenin in riža
Porcije testenin ali riža so velikokrat zelo varljive. Naslednjič naj bo na vašem krožniku le pol toliko testenin kot običajno, kar pomeni le dobra pest testenin.

5. Posodo oz. lonce s hrano pustite na kuhalni plošči ali kuhinjskem pultu
Trik je, da že v začetku naložite na krožnik zgolj toliko hrane, kot je dejansko imate namen pojesti. Hrana, ki se znajde na mizi vas lahko prehitro premami po dodatni (obilni) porciji.

6. Manjši krožniki
Tudi Madonna jé iz manjšega krožnika, ki ga napolni do roba in tako še zmeraj zaužije manj kalorij, kot če bi hrano naložila na velik krožnik. Oči in možgane lahko zelo hitro zavedemo.

7. Izogibajte se oreščkov
Seveda so mandlji, orehi, lešniki in arašidi zdrava živila, a v zares majhnih količinah. Naslednjič naj vam zavojček oreščkov zadostuje za vsaj 3-4 dni.

8. Ne jejte pred TV-jem ali računalnikom
Ste ugotovili, koliko več pojeste, ko si kosilo ali večerjo privoščite ob gledanju serije? Za kosilom pridejo na vrsto še številni nepotrebni prigrizki, ki vašemu telesu ne delajo prav nobene usluge.

9. Maslene kokice so greh
Velika porcija maslenih kokic lahko v sebi skriva kar 1000 kalorij! Veliko več, kot ste mislili, kajne? Naslednjič si raje napravite domače kokice, a brez masla in drugih mastnih dodatkov.

10. Stradanje ni rešitev
Stradanje ne deluje na dolgi rok. Morda boste po nekaj poskusih lahko res stradali prvih par dni ali celo tednov, a trpelo bo vaše počutje in fizična pripravljenost. No, sicer pa sami veste, kako se telo po stradanju običajno maščuje – namesto, da bi se poslovilo od zadnjih treh kilogramov, pozdravi nekaj dodatnih. Raje izberite zdrave in primerno velike obroke.