Magnifique intervju: Če ljubiš to kar delaš, ni nič težko!

Moja največja ljubezen je moda!

Magnifique je beseda, ki je zaznamovala Tesina najstniška leta. V tistem času je oboževala francoščino in glede na njen izpiljen modni slog, ji je blizu tudi francoski modni minimalizem, ki mu sledijo modne navdušenke po vsem svetu. Vse ljubiteljice mode ste zagotovo na instagramu zasledile eno najvidnejših domačih modnih blogerk Teso Jurjaševič, ki nas vsak dan navdušuje z objavami svojih najljubših modnih kombinacij in skritih kotičkov, ki jih obiskuje skupaj s svojimi blogerskimi prijateljicami. Zdi se, da Tesa živi sanje večine mladih deklet, a kot sama pravi, je to naporen biznis, pa čeprav na prvi pogled izgleda vse skupaj zelo enostavno. A če ljubiš to kar delaš, potem ni nič težko. Teso smo ujeli ravno sredi kratkega oddiha v Istri, kjer si je vzela nekaj dni samo zase in nabirala energijo ter iskala kreativni navdih za nadaljnje ustvarjanje.

Kaj si želite delati čez 10 let?

Želim si predvsem, da bom še vedno delala stvari, ki me veselijo. Seveda so to želje, ki so povezane z modo, saj je ta moja največja ljubezen!

Danes mlada dekleta sanjajo, da bodo postala modne in lepotne blogerke. O čem ste vi sanjali kot majhna deklica?

V začetku so se moje sanje precej spreminjale in mislim, da sem obdelala prav vse prave ali “neprave” poklice. Torej vse od princeske pa do učiteljice in zdravnice. Že na začetku srednje šole pa sem ugotovila, da je moda moje področje. Kmalu je bil moj glavni cilj postati del uredništva modnega magazina, kar mi je tudi uspelo, saj sem se pred časom pridružila uredništvu Grazie.

V zadnjem času veliko potujete in redno sledilce preko družbenih omrežij obveščate, kje ste in kaj počnete. Lahko na potovanjih dejansko kaj doživite in vidite ali povečini gledate skozi objektiv kamere?

Seveda! Kljub temu, da je večina mojih potovanj poslovno naravnanih in je ustvarjanje vsebin moja glavna naloga, vedno poskrbim, da si vzamem čas in novo destinacijo začutim ter doživim. Pa naj bo to ogled znamenitosti ali pa posedanje na kavici in opazovanju mimoidočih ter mestnega utripa.

Bili ste ena prvih slovenskih blogerk. So vas vaši znanci in prijatelji takrat začudeno gledali, ko ste jim razlagali, kaj počnete? Ja, ljudje takrat res niso čisto razumeli kaj točno počnem, meni je bilo pa kar malo nerodno razlagati, kaj blogi pravzaprav so in zakaj dnevno na spletu objavljam svoje fotografije!

Ko ste vi začeli s pisanjem bloga je bila pri nas ta beseda še dokaj nepoznana, instagram pa dejansko še ni obstajal. Od kod ste prišli na idejo, da bi bili modna blogerka?

Na idejo sem prišla, ko sem tuje modne bloge slučajno odkrila med brskanjem po spletu. Ideja, da lahko tudi “navadna smrtnica” postane del te ogromne, veličastne modne industrije me je tako navdušila, da sem s pisanjem pričela tudi sama.

Katere so bile prve modne blogerke, ki ste jih spremljali?

Andy Torres (Style Scrapbook) je bila ena prvih blogerk, ki jo spremljam še danes, sledile pa so blogerke kot so Aimee Song, Chiara Ferragni in podobne.

Dolgo je bilo bloganje zgolj zabava, danes je predvsem v tujini odlična služba. Kaj pa pri nas? Bi se lahko preživljali s tem?

S trdim delom in kvalitetnimi vsebinami, je danes to možno tudi pri nas.

Omenili sva naporna potovanja, pa vendar morate biti vedno sveži na fotografijah. Kako poskrbite za fizično in psihično kondicijo telesa?

Za dobro počutje in dober izgled mislim, da je ključno da se znam v tem hitrem tempu ustaviti in si vzeti čas zase. Tako vsak prost trenutek izkoristim za pobeg v naravo, različne športne aktivnosti ali pa preprosto za ogled dobrega filma oziroma branje dobre knjige. Seveda pa je ključna tudi hidracija in vsakodnevna lepotna rutina. Zame je zadnjih nekaj mesecev to Vichy Slow age, ki poskrbi da je moja koža navlažena in zaščitena. Deluje na obstoječe znake staranja, kot so gubice in lise, ter upočasni nastanek novih. Še posebej rada pa jo uporabljam v teh vročih dneh, ko je sonce zelo močno, omenjena krema pa vsebuje zaščitni faktor SPF 30 in je prilagojena za občutljivo kožo, hkrati pa je tudi hipolalergena.

Koliko se ukvarjate s svojim telesom? Tukaj imam v mislih predvsem um in umirjanje misli, ki jih vsi tako zelo potrebujemo v norem vsakodnevnem tempu.

Vsak dan si poskusim vzeti vsaj malo časa, ki je namenjen samo meni. To je čas, ko se izklopim, ko se za trenutek odmaknem od telefona in računalnika, da se sprostim in napolnim z energijo. Če se le da, to najraje počnem v naravi, v gozdu, hkrati pa svoje misli vsak dan umirjam z meditacijo pred spanjem.

Imate kakšno posebno lepotno rutino, ki se ji ne morete upreti?

Svoj dan obvezno začnem z Vichy dnevno nego Slow age, ki moj obraz varuje pred vsemi stresnimi situacijami, ki me čakajo. Zavedam se, da vsakodnevni stres pušča resne posledice na koži. Pomembno je, da se boja proti staranju kože lotimo pravočasno, saj ko se narišejo prve gubice mi pa nismo nič storili, da bi jih upočasnili, je že veliko zamujenega. Poleg dnevne kreme pa me je navdušila še novost Vichy SLOW ÂGE dnevna nega z usmerjenim delovanjem za področje okoli oči. Prav na tem predelu se najprej pojavijo znaki staranja in zato se mi zdi pomembno, da predelu okoli oči namenim posebno pozornost. Drugi ključni del moje lepotne rutine pa je zvečer, ko je najpomembnejše odstranjevanje ličil. To je korak, ki ga nikoli ne izpustim!

Kakšen odnos imate do hrane? Pazite kaj jeste in preštevate kalorije?

Prihajam iz družine pravih gurmanov in zato rada dobro jem, hkrati pa rada jem zdravo. Morda so za določene ljudi solate, zelenjava, kvinoje in podobne zdrave zadeve “nujno zlo”, osebno pa takšno hrano obožujem, ob tem pa štetje kalorij seveda vsekakor ni potrebno!

Vse blogerke rade objavljate fotografije sladoledov in tortic. Jih dejansko tudi toliko pojeste, kot jih objavite? S čim se najraje posladkate?

Ne vem za druge blogerke, ampak moje sledilke vedo, da je moja daaaleč najljubša sladilca sladoled in da je zame smrtni greh, da bi nekaj tako dobrega po fotkanju končalo v smeteh! Seveda, da ga pojem.

Kako izgleda vaš povprečen delovni dan, ko ste denimo doma v Ljubljani?

Moj dan se začne zelo zgodaj. Brez budilke se namreč vsak dan zbudim okroli 6. ure zjutraj. Sledi najljubši del dneva – zajtrk in kavica. Dopoldne običajno preživim za računalnikom ob odgovorjanju na maile in pripravljanju vsebin. Sledi izbiranje stajlingov in fotkanje, vmes pa me čakajo še različni sestanki in dogodki. Delovni dan se tako pogosto konča pozno popoldne.

Bi nam našteli nekaj dobrega domačega čtiva, ki bi ga morala prebrati vsaka ljubiteljica dobrega stila?

Ena mojih najljubših je zagotovo Diane Von Furstenberg z uspešnico “The woman I wanted to be”.

Poleg modnih zapisov, radi prebirate tudi kaksne druge žanre? Kaj bi priporočili za poletno branje našim bralcem?

Zadnje čase zelo rada prebiram nekoliko bolj duhovno literaturo. Všeč pa so mi tudi “življenjske” knjige o drugih kulturah, o katerih lahko beremo recimo v knjigah pisatelja Hosseini-ja.

Vsi poznamo najbolj priljubljene modne blogerke kot je Chiara Ferragni, Aime Songe ipd. Zagotovo pa nam lahko zaupate kakšna imena, ki jih mogoče ne poznamo, a bi jih morali. Koga vi redno spremljate?

Moje najljubše so trenutno Lainy Hedaya, Beatrice Gutu in Evangelie Smyrniotaki.

Bi lahko bralkam Etikete dali kakšen nasvet, kako ustvariti lep in dober instagram profil?

Za začetek so seveda ključne dobre in kvalitetne fotografije, hkrati pa je potrebno gledati tudi celoten profil. Na instagramu namreč ustvarjamo svojo osebno galerijo, galerijo, ki se mora dopolnjevati in ustvarjati celostno sliko, torej da se vse slike tematsko in barvno in dopolnjujejo. Po domače da “pašejo skupaj”. Potrebna je jasna vizija in precej občutka za estetiko.

Foto: Katarina Veselič in osebni arhiv Tesa Jurjaševič