Strokovnjaki svetujejo: Kako razporediti fotografije?

5 nasvetov za lepo razporejene fotografije.

Bi radi zidove popestrili s fotografijami? Sijajna ideja! Težava je le, da boste kaj kmalu ugotovili, da to ni ravno enostavno. Okvirji lahko hitro delujejo neusklajeno, osamljeno in prenatrpano. Torej, na začetku je pomembno, da fotografije ali slike, še posebej pa okvirje uskladite z izgledom prostorov. Ko boste s to fazo zaključili, jih bo potrebno obesiti na zid. Kako? Poglejmo…

1. Simetrija v vrsti

Fotografije obesite v eno vrsto. Ta razporeditev deluje pomirjujoče in je t.i. varna razporeditev, ker z njo ne morete zgrešiti. Če fotografije niso enake velikosti, boste morali razmisliti kako z njimi ustvariti simetrijo.

Nasvet: Preden v zid zvrtate luknje, fotografije položite na tla, saj se boste tako lažje odločili.

2. Poravnava robov

So vaše fotografije različnih velikosti? V tem primeru je odlična rešitev razporedite fotografij v liniji z zgornjim ali spodnjim robom okvirjev.

Nasvet: Razmik med fotografijami naj bo enakomeren, s tem dosežete popoln izgled.

3. Geometrijska linija

S fotografijami lahko oblikujete šahovnico. Pomembno je le, da so vse enake velikosti. Tako ustvarite strogo geometrijsko linijo. Takšna razporeditev bo še posebej odlično videti v prostoru z veliko dekorja. Fotografije v geometrijski liniji bodo ta ”nemir” v prostoru umirile.

Nasvet: Pri tej razporeditvi je izrednega pomena, da so razmiki med okvirji popolnoma enaki.

4. Simetrični nered

So vaše stene bolj ali manj prazne? Potem bo takšna razporeditev fotografij idealna rešitev, ker bo prostoru dala živahnost. Fotografije lahko obešate naključno, razmik med okvirji ni pomemben. Kar pa je pomembno, je doseči harmonijo s simetričnimi oblikami. Preden boste fotografije obesili na zid, si zamislite geometrijsko obliko, ki ji boste sledili – krog, kvadrat, pravokotnik… in tako obesite fotografije.

Nasvet: Pričnite z največjim okvirjem, ki ga obesite v sredino.

5. Organizirani kaos

Pri tej razporeditvi je veliko fotografij obešenih zelo blizu ena drugi, simetrija ni potrebna, zato je ta oblika najenostavnejša.

Nasvet: Pazite, da bodo fotografije in okvirji enakih oblik, saj bi v nasprotnem primeru ustvarili dodatni kaos.

Foto: Shutterstock, Pinterest