Prvih 50 let priljubljene kozmetične znamke

Blagovna znamka, ki je zaslovela po inovativnem prodajnem pristopu...

Švedsko kozmetično podjetje Oriflame v letošnjem letu praznuje 50 let. Leta 1967 sta ga ustanovila brata Jonas in Robert af Jochnick s prijateljem Bengtom Hallstenom. Vsi so pustili svoje službe, saj so imeli zelo močno vizijo – ustvariti podjetje z direktno prodajo naravne švedske kozmetike, ki bo uporabnice zadovoljilo s fantastičnimi izdelki, poleg tega pa tudi s poslovno priložnostjo.

Ime Oriflame je bilo izbrano premišljeno, izhaja iz francoske besede »Oriflamme«, ki simbolično pomeni »podati se v boj«. Originalen pomen, Auriflamma, izhaja iz latinščine in se prevaja kot »zlati plamen«.

V prvih letih podjetje seveda ni imelo nobene prevzemne točke, saj bi bil to kar velik finančni zalogaj. Izdelke so za prevzem pripravljali v kleti hotela Skandinavija, kjer jim je miza za namizni tenis služila kot del skladišča in prostor za pakiranje, ob redkih prostih trenutkih pa so odigrali tudi kakšno partijo tenisa.

TENDER CARE – UNIVERZALNI BALZAM

Univerzalni balzam je prišel na trg v zgodnjih 70. letih kot krema za predel okoli oči, a ker je bil tako učinkovit tudi za druge predele, je kmalu postal vsesplošno priljubljen. Tender Care je Oriflamov najbolje prodajan izdelek vseh časov – prodanih je bilo že približno 40 milijonov kosov.

RAZVOJ ORIFLAMA

Oriflame je bliskovito rastel in da bi ohranili nadzor nad kakovostjo ter omilili odvisnost od dobaviteljev, sta Jonas in Robert ustanovila svojo prvo tovarno v Dublinu na Irskem. Tako je bilo lažje osredotočiti se na razvoj formul z dokazano učinkovitostjo ter nadaljevati zapuščino podjetja z uporabo naravnih in varnih sestavin.

Oriflame pri nas poznamo zaradi zanimivega švedskega pristopa k prodaji. V začetku 80. so švedski način direktne prodaje predstavili tudi na tujih trgih. Metoda je temeljila na širšem portfelju izdelkov in katalogu kot ključnemu prodajnemu orodju.

Danes Oriflame slovi po kakovosti produktov in družbeno odgovornem delu. Švedska kraljica Silvija je skupaj z Oriflamom ustanovila World Childhood Foundation. Cilj organizacije je delo z družbeno izključenimi otroci, posebej deklicami. Ciljne skupine so otroci ceste, otroci, ki živijo v institucijah, mlade matere in spolno zlorabljeni otroci.