“Prvič v zgodovini modne industrije raznolikost in vključevanje nista le trend, ampak resnično povpraševanje, ki prebija ovire”

Magdalena Vasev, regijska meneedžerka za Hrvaško in Slovenijo na GLAMI o modi, e-commercu, generaciji Z in še marsičem.

Z Magdaleno Vasev, regijsko menedžerko GLAMIja za Hrvaško in Slovenijo, smo se pogovarjali o prihodnosti e-trgovine in modne industrije. Kako generacija Z spreminja modni svet, kakšni so trendi za leto 2023, zakaj je personalizacija nakupovanja pomembna in vse, kar morate vedeti o uporabi vaših podatkov v e-trgovini, so le nekatere od pomembnih tem, ki jih morate razumeti, če uživate v spletnem nakupovanju!

Z nedavno ustanovljenim skladom GLAMI Ventures ste pokazali, da prihodnost e-trgovine jemljete zelo resno. Kakšna so vaša pričakovanja glede e-trgovine na splošno za leto 2023? Kako se bo po vašem mnenju razvijala in kako vidite prispevek GLAMI k razvoju panoge?

V zadnjih letih, predvsem pa v obdobju pandemije, je digitalizacija maloprodaje postala pomembnejša kot kadarkoli prej. V podjetju GLAMI je tehnologija vedno v središču naših poslovnih vrednot in že od najzgodnejših let vlagamo v razvoj tehnoloških rešitev. Zato smo sestavili močno in inovativno ekipo strokovnjakov na področju umetne inteligence. Naši sodelavci niso le pomagali podjetju GLAMI pri razvoju, ampak so pomagali tudi našim partnerjem, ki nimajo dostopa do teh tehnologij, da so izkoristili izboljšave pri personalizaciji uporabniške izkušnje, predlogih podobnih izdelkov, obdelavi podatkov itd.

Naslednji korak je bil logičen – ustanoviti posebno delovno skupino GLAMI Ventures, ki se bo osredotočala na prihodnost ne le modne industrije, ampak tudi sveta e-trgovine nasploh.

GLAMI Ventures bo vlagal v podjetja, ki z umetno inteligenco naredijo e-trgovino učinkovitejšo. Tako danes GLAMI ustvarja dobiček, ki ga uporabljamo za dolgoročne pobude, saj je za nas pomembno, da si vedno postavljamo nove izzive. Ne samo, da želimo vlagati v podporo projektom razvoja izdelkov, namenjenih končnim kupcem, ampak nameravamo razširiti svoj doseg z razvojem tehnologije in programske opreme, ki pomagata pri rasti celotnega ekosistema e-trgovine. Trenutno iščemo priložnosti v podjetjih krožnega gospodarstva, e-trgovine B2B ali AI SaaS. Zanimajo nas ideje v najzgodnejših fazah, pa tudi preizkušeni poslovni modeli, ki jih lahko pomagamo pospešiti.

Ko govorimo o novem letu in novostih, ki jih prinaša, kakšni bi bili najnovejši e-commerce trendi v modi za leto 2023?

Trdo delamo, da bi izpolnili svojo obljubo vsem našim uporabnikom in jim omogočili, da na GLAMI najdejo izdelke vseh svojih najljubših modnih znamk na enem mestu, ne glede na njihov modni stil, velikost, starost ali proračun. Na poslovni strani se osredotočamo na uvajanje vse več lokalnih e-trgovin, lokalnih oblikovalcev, pa tudi mednarodnih blagovnih znamk in e-trgovin, tako da so njihovi izdelki na voljo vsem, da jih odkrijejo in izberejo.

Pričakovanja strank pa se nenehno spreminjajo in razvijajo. Potrošniki danes iščejo ponudbe po svoji meri in počasi se vidi, da se odmikajo od potrebe po zelo širokem izboru modnih znamk. Zato morajo e-trgovine za učinkovito delovanje pomembno vplivati ​​na svoje kupce in jim slediti na vsaki stični točki. Eden od načinov za to je hiperpersonalizacija, to je prilagajanje vsebine in uporabniške izkušnje z uporabo podatkov in umetne inteligence. Več podrobnosti bomo delili v našem letnem poročilu, ki bo objavljeno do konca januarja in v katerem smo zbrali podatke s 14-ih evropskih trgov, kjer je prisoten GLAMI.

Personalizacija nakupovalne izkušnje je na vrhu vašega seznama prioritet. Splošno znano dejstvo je, da imajo milenijci radi personalizacijo storitev in izdelkov, a zdi se, da je za generacijo Z to merilo številka ena za dobro nakupovalno izkušnjo. Kako bi profilirali nakupovalce generacije Z, kakšni bi bili miti in kakšne so njihove resnične nakupovalne navade?

Dejstvu, da generacija Z prinaša spremembe v modni industriji, se ni mogoče izogniti. Četudi še niso glavna ciljna skupina za vse znamke, bodo kmalu in industrija jim mora začeti posvečati pozornost. Neizogibno je, da bo čez nekaj let generacija Z imela večjo kupno moč od milenijcev in bo postala kupec, ne le narekovalec trendov. Razmerja moči v modi so se popolnoma spremenila z družbenimi omrežji in mladimi ustvarjalci, ki so zelo uspešni na svojem področju in narekujejo trende, ne da bi čakali, da jim povedo, kaj je ‘kul’ v industriji.

Če profiliramo generacijo Z, bi rekla, da izstopa dejstvo, da radi nakupujejo rabljena oblačila v vintage trgovinah, nakupovanje na kilograme in imajo radi spletne trgovine z rabljenimi oblačili. Prav tako so družbena omrežja ključna za nekakšno obsedenost generacije Z z rabljenimi oblačili, priljubljeni fenomeni, kot so ‘thrift hauls’ in ‘lookbooki’, pa povečujejo intenzivnost in vpliv te generacije na Instagramu, Tik-Toku in YouTubu ter prispevajo k postavljanju novih trendov.

Generacija Z se odloči za trajnostno nakupovanje, ker vedo, da način nakupovanja pomembno vpliva na planet, in so bolj pozorni na to, za kaj se določeno podjetje zavzema, s poudarkom na vrednotah podjetij, ki jih podpirajo. In na koncu bi poudarila potrebo po zbirkah brez spolne delitve. Prvič v zgodovini modne industrije raznolikost in inkluzivnost nista le trend, temveč resnična zahteva generacije, ki podira ovire med tem, kar je za ženske in kaj je za moške. Ne zanima jih, kaj predstavlja njihov spol, zanima jih, kaj predstavlja njihovo osebnost, tudi če ne sodi v mainstream in ni primerno v družbi. Pravzaprav je to zelo vznemirljivo videti in doživeti, ker je popolna sprememba igre za modne znamke.

Toda pri tej generaciji obstaja tudi paradoks. Čeprav želijo kupovati pri blagovnih znamkah, ki si delijo enake vrednote, jih v končni fazi še vedno v veliki meri vodijo trendi in ugodne ponudbe, tudi če prihajajo iz znamk hitre mode. Ne smemo pa podcenjevati njihove moči, unikatnega sloga, etičnosti in varčnosti, saj tudi če zdaj niso vaše stranke, bodo nekoč.

Kakšen je vaš pogled in razumevanje e-trgovinskega nakupovanja prihodnjih generacij in sprejemanja nakupovanja v živo ali na primer Tik-Tok nakupovanja?

Virtualne garderobe, sistemi za priporočanje izdelkov, personaliziran stil na podlagi umetne inteligence, boljša prilagoditev, ki zmanjšuje donose, in trg rabljenih izdelkov – vse to je del modnega nakupovanja prihodnjih generacij. Ta trend, ki je za zdaj še posebej pomemben za pripadnike generacije Z, nam služi za nadgradnjo izkušnje kupcev pri spletnem nakupovanju. GLAMI bo zagotovo ključni del tega procesa, saj močno verjamemo v potencial umetne inteligence za izboljšanje celotnega ekosistema e-trgovine.