Mlada slovenska umetnica, ki premika meje: Hana Karim

Velikokrat dobim vprašanje »Ali se da živeti od tega?«. Mlada umetnica Hana Karim odgovarja na vprašanje...

Hana Karim je mlada umetnica, ki je Slovenijo navdušila nad keramičnimi izdelki. Na slovensko modno sceno se je zapisala kot ustvarjalka keramičnega nakita, njeni keramični izdelki pa krasijo domove mnogih Slovencev, ki cenijo unikatnost in kakovost. Njena zgodba s keramiko se je bolj resno začela 7 let nazaj. »Rojena sem v družino umetnikov, pri nas si lahko vedno pacal in ustvarjal. Mamina strast do ustvarjanja keramike se je tako prenesla name, že ko sem bila mala deklica. Med študijem sem začela z resnejšimi pristopi do keramike in tako so nastajale prve kolekcije nakita, pred dvema letoma pa sem vstopila še v svet lončarstva.« je o svojih začetkih spregovorila Hana.

»Velikokrat dobim vprašanje »Ali se da živeti od tega?«. Ja, se da. Ni najlažje in je precej nepredvidljivo; ampak hkrati se zavedam, kako tudi, kako čudežno je – delati nekaj, kar ti je ultimativna strast in služba hkrati.«

Ujeli smo jo zjutraj, tik pred odhodom v atelje APOK in jo povprašali o tem, ob ustvarjanju katerih izdelkov najbolj uživa: »Ravnokar sem na poti v atelje APOK, kjer sem rezidenčna oblikovalka in se veselim ustvarjanja novih skodelic za kavo. Težko je enoznačno odgovoriti, kateri izdelki so mi najbolj pri srcu. Gre se za nekakšen dnevni »mindset«. Danes skodelice, jutri morda ptičice, pojutrišnjem pa spet nekaj drugega.« nam je odgovorila Hana.
Hana je ena izmed mladih ustvarjalcev, ki so na slovensko sceno oblikovanja keramike pripeljali svež vetrič. Trenutnim svetovnim smernicam pa daje svoj podpis: »Trenutno je skandinavska »clean« preprostost osvojila malodane čisto vse pore trendi sveta, od mode do keramike. Moj vtis je, da monokromatska paleta postaja malo dolgočasna, zato sama posegam po barvah in teksturah. Najraje imam pastele, turkizne odtenke ter metalik lesk.«. Prav takšna je tudi njena najnovejša kolekcija, ki jo lahko kupite od pred nekaj dni nazaj tudi na spletu. Navdušenja nad novim projektom – spletno stranjo in trgovino, Hana ne skriva: »Če pogledam teden, ki ga imam za seboj, mislim, da je bil več kot uspešen. V ponedeljek sem s pomočjo fotografinje Urške Pirjevec lansirala projekt tega poletja – spletno trgovino, in od tedaj se pozitivne reakcije kar vrstijo. Seveda je prostora za izboljšave še ogromno, to bomo videli sproti. Najraje kupci posegajo po krožnikih in skodelicah za kavo; vsi produkti so handmade unikati in so cenovno dostopni.« Prav cenovna dostopnost pa je poleg izpiljenega sloga tista, ki prepriča tako mlade, kot starejše. A mlada umetnica na lovorikah ne počiva, temveč svoje znanje redno izpopolnjuje. »Želim si obiskati še kakšno izobraževanje na temo lončarstva, izpiliti svojo tehniko, ultimativno pa morda imeti lasten studio v kakšen prijetnem kotu te naše krasne prestolnice.«. Studia s podpisom mlade keramičarke bi se v uredništvu vsekakor razveselili.

Njene izdelke si lahko ogledate (in kupite) tukaj: KLIK