Kakšni so modni trendi potrošnikov?

Modni iskalnik GLAMI razkriva priljubljene trende in modne kose, ki so najbolj iskani na spletu

Modni iskalnik GLAMI, prisoten na kar 13 trgih, vključno s Slovenijo, je inovativno orodje za preučevanje sveta mode. Tehnologija GLAMI, ki temelji na napredni umetni inteligenci, uporablja veliko podatkovno bazo, ki jo ima v lasti GLAMI, ki pokriva širok spekter modnih preferenc potrošnikov. Z analizo zbranih podatkov nam GLAMI omogoča natančen vpogled v dinamiko modnega sveta in odgovore na ključna vprašanja, ki krojijo potrošniške trende.

Priljubljeni trendi uporabnikov GLAMI

V zadnjih letih smo bili priča hitremu širjenju virusnih trendov v svetu mode, ki so, kolikor so učinkoviti, od znamk zahtevali, da se prilagodijo v rekordnem času. V tem kontekstu preučevanje modnih trendov postane potovanje, ki orisuje razvoj družbe. Baletna eleganca, tiho razkošje in corpcore niso le estetski izrazi; so odraz sodobnih vrednot in potrošniških preferenc. Globalna družbena omrežja, kot so TikTok, Pinterest in Instagram, igrajo ključno vlogo pri širjenju teh trendov in ustvarjajo globalno modno skupnost, ki je povezana in navdihnjena z raznolikostjo izražanja po vsem svetu. V nadaljevanju bomo podrobno raziskali tri ključne modne trende, ki so poleg viralnega konteksta zaznamovali modno sceno v letu 2023 po zbranih podatkih modnega iskalnika GLAMI.

 1. Baletna eleganca v svetu mode: Modni svet je toplo sprejel baletno estetiko, za katero sta značilni eleganca in gracioznost. Trend, ki ga navdihuje balet, prinaša tutu krila, jopice, bluze s peplumom, majice z bandeau in balerinke, kot je Mary Jane. Ta vrnitev balerink dosega popolno ravnovesje med udobjem in prefinjenostjo ter ustvarja mešanico “glamurja in udobja”, ki je osvojila srca modnih navdušencev po vsem svetu.
 2. Tiho razkošje (quite luxury”): V središču pozornosti leta 2023 je modna industrija sprejela koncept “denar kriči, bogastvo šepeta” skozi trend tihega razkošja, najbolj znana ikona tega trenda pa je Sofia Richie Grainge . Ta smer pomeni visokokakovostne, minimalistične kose, ki spodbujajo modo brez vpadljivih logotipov. Bež, bela, siva in črna so postale prednostni odtenki, medtem ko so brezčasni trenčkoti in minimalistične usnjene torbe postali ikone tihega razkošja, ki se odlično zlije z delovno estetiko elegantnih hlač, prevelikih suknjičev in mokasinov.
 3. Corpcore – estetika poslovnega dekleta, ki prevzema TikTok: Trend, imenovan »Corpcore«, ki odraža estetiko poslovnega dekleta, je zacvetel na TikToku. Širok nabor oblačil, vključno z elegantnimi hlačami, prevelikimi suknjiči in loaferji, je postal sinonim za prefinjeno, a sproščeno modo. Ta estetika poudarja praktičnost in udobje, ne glede na to, ali gre za klasično pisarniško okolje ali ne. Corpcore je postal simbol sodobne modne vsestranskosti in pridobil priljubljenost med uporabniki priljubljene družbene platforme TikTok.

Top 5 najbolj iskanih izdelkov:

Kot odgovor na razvoj modnih preferenc uporabnikov modnega iskalnika GLAMI je zaradi vseprisotnih sezonskih sprememb opazen poudarek potrošnikov na udobnih in elegantnih oblačilih, ki sledijo sodobnim trendom. Spremembe preferenc se odražajo v prehodu s poletnih na zimske kose, rast zanimanja za retro modo pa kaže na globalno navdušenje nad zgodovinskimi elementi v modi. Poleg tega je sproščen in vsestranski stil postal vseprisoten, kar nakazuje dolgoročen vpliv na modno sceno.

 1. Puhovke: V času vseprisotnih sezonskih sprememb puhovke postajajo neizogiben modni kos. Udobje in toplina, ki ju zagotavljajo, odražata potrebo potrošnika po praktičnih in elegantnih oblačilih, ki sledijo sodobnim trendom.
 2. Midi krila: medtem ko je poleti prevladovalo iskanje kril iz jeansa in satena, zimske sezone prinašajo pletena in volnena krila, ki sledijo spremembam sezonskih preferenc in poudarjajo stilsko raznolikost.
 3. Vintage Adidas superge: Zanimanje potrošnikov za vintage Adidas superge ni le modna izjava, ampak tudi nekakšno potovanje skozi zgodovino mode. Povečanje iskanj na GLAMI je dokaz svetovnega navdušenja nad retro modo.
 4. Uggs Ultra Mini: Uggice, dolgoletna modna klasika, še naprej navdušujejo potrošnike, različica Ultra Mini pa je še posebej priljubljena v Romuniji in Italiji. Evolucija klasičnega modela odraža prilagodljivost znamke novim željam kupcev.
 5. Široke kavbojke: Če so bile “mom” kavbojke leta 2022 prodajne uspešnice, so leta 2023 najbolj iskan model postale široke kavbojke, ki napovedujejo dolgotrajen vpliv sproščenega in vsestranskega stila. Ta trend, za katerega se zdi, da se bo nadaljeval v letu 2024, odraža premik k udobju in svobodi izražanja v modi.

3 barve, ki so osvojile uporabnike GLAMI

Tri barve, ki so osvojile GLAMI uporabnike so rdeča, siva in srebrna. Rdeča je izrazila svojo prevlado na modnih pistah, siva je postala klasična in nepogrešljiva, srebrna pa prinaša odlično noto po navdihu preteklih desetletij.

 1. Rdeča – elegantna, energična in zapeljiva je lansko jesen prevladovala na modnih brveh. Kreativni umi znamk, kot so McQueen, Bottega Veneta in Valentino, so predlagali nošenje rdeče od glave do pet, pa tudi v obliki torb, šalov in čevljev. Zaradi vsestranskosti in izrazite prisotnosti je ključni element za drzne modne izraze.
 2. Siva je zasluženo postala ena najbolj zaželenih barv lanskega leta. Zaradi svoje vsestranskosti in sposobnosti popolnega dopolnjevanja drugih barv, predvsem rdeče, je nepogrešljiv del modnih kombinacij. Je brezčasen, volneni plašči, jakne in puloverji v tej barvi pa so postali klasika, ki ne gre nikoli iz mode.
 3. Srebrna – Na modni sceni trenutno sije srebrna barva, ki obuja spomine na burna 20. leta. Ta nevtralna barva, še posebej v kombinaciji s sproščenimi odtenki, kot je siva, prevladuje pri obutvi, dodatkih in celo srebrnih kavbojkah. Ta barva neizogibno postane izrazno sredstvo za tiste, ki želijo izžarevati sodobno eleganco.

GLAMIjeva analiza modnih trendov poudarja hitro prilagajanje potrošnikov spreminjajočim se trendom, kar odraža potrebo po oblačilih, ki nudijo udobje in eleganco.

Kaj slovenci najbolj iščejo v e-trgovinah?

Če pogledamo priljubljene kategorije izdelkov, je razvidno, da so ženske superge obdržale nesporen status priljubljenega oblačila med slovenskimi ženskami. Ta težnja nakazuje, da lokalni potrošniki cenijo raznolikost v slogu, kar odraža globalno zanimanje za združevanje udobja in elegantnega izražanja. Obleke  so prav tako opazile veliko zanimanje in priljubljenost med slovenskimi ženskami, kar odraža svetovno prednost, ki jo potrošniki dajejo udobni in elegantni obutvi. Ta trend priča o vseprisotnem zlitju športnega in modnega sveta, kjer se funkcionalnost sreča z estetskim izrazom. Na tretjem mestu so ženske prešite jakne.

V svetu moških superg je opazen porast zanimanja slovencev, kar kaže na vse večji poudarek moških na kombinaciji stila in praktičnosti pri obutvi. Globalni vpliv športne mode se odraža tudi pri tej izbiri.

Kar zadeva blagovne znamke, Guess ohranja status vodilne blagovne znamke, ki je močno zasidrana v slovensko modni krajini. Izredno priljubljeni ostajata tudi Liu Jo in Nike, ki odražata širši svetovni trend združevanja športnega in modnega sveta.

Kar zadeva barve, nevtralni odtenki, kot so črna, bela in rjava, ostajajo osnova hrvaških modnih kombinacij. Ta vsestranskost odraža globalno zanimanje za minimalizem in praktičnost. Naraščajoča priljubljenost modre kaže na željo po svežih in dinamičnih stilih, medtem ko izbira rdeče nakazuje potrebo po strasti in zaupanju v modo. Zelena barva pa odraža občutljivost do okoljskih vprašanj, kar je v skladu z globalno usmerjenostjo k trajnosti.

Rezultati, zbrani preko modnega iskalnika GLAMI za slovenski trg, ponujajo vpogled v dinamiko modnega sveta, s poudarkom na vse večji priljubljenosti športnega stila, spremembah pri izbiri udobnih oblačil ter poudarjanju potrebe po združevanju funkcionalnosti in estetskega izraza. Ti podatki zagotavljajo dragocene informacije za blagovne znamke, da prilagodijo svojo ponudbo glede na dejanske potrebe lokalne skupnosti.