Kako izbrati najboljšo posteljnino?

Upoštevajte naslednje nasvete in izbrali boste najbolj kakovostno posteljnino.

Ste med tistimi, ki komaj čakajo, da se ob koncu dneva zleknejo na udobno ležišče, položijo glavo na dober vzglavnik in se pokrijejo z mehko odejo, oblečeno v kvalitetno posteljnino? Najbrž se strinjate, da ga ni boljšega občutka. Kako torej izbrati pravo posteljnino in na kaj moramo biti pri nakupu še posebej pozorni? Naslednji nasveti vam bodo zagotovo v pomoč.

Izbira materiala

Najboljši bombaž na svetu prihaja iz Egipta. Bodite torej pozorni na etiketo, na kateri mora pisati, da je posteljnina narejena iz 100 odstotnega egiptovskega bombaža. Prav tako strokovnjaki za zen spanje priporočajo ‘pima bombaž’ iz Amerike. Slednji sicer ni tako kvaliteten kot egiptovski, a vseeno sodi v sam vrh, ko imamo v mislih kvaliteto posteljnega perila.

Ko govorimo o tkanju, se je pomembno zavedati, da kot najboljši tkalci bombaža slovijo Italijani.

Bodite pozorni na število niti

Ta podatek na pove število niti, ki so uporabljene na kvadratni centimeter tkanine. Številka torej temelji na nitih, tkanih vodoravno in navpično. Vezava tkanine namreč določi mehkobo in trajnost posteljnine – najbolj trpežen material je narejen z navadnim in čim bolj gostim tkanjem, ni pa nujno takšen material tudi najboljši in najbolj zračen.

Naj vas ne zavedejo prodajalci, ki oglašujejo posteljnino z astronomskimi nitnimi vezavami. Število niti je sicer mogoče umetno povečati s posebnimi triki, a ti pogosto negativno vplivajo na zračnost in kvaliteto posteljnine.

Najboljše posteljnine imajo običajno med 200 in 400 niti na kvadratni centimeter. Če ste s proračunom omejeni in si kljub temu želite kar najboljše zase, si omislite 180- oziroma 200-nitno posteljnino iz 100 odstotnega bombaža priznanega proizvajalca, ki ima visoke standarde za obdelavo tkanine. Tako boste dobili boste posteljnino, na kateri boste spali kot otrok.

Kljub temu, da večje število niti vpliva tudi na trajnost posteljnine, je v vsakem primeru priporočljivo posteljno perilo menjati na vsaki dve leti.

Upoštevajte načelo minimalizma

Ne pozabite tudi na modrost minimalizma. Bolje je imeti dve dobri posteljnini, na katerih se počutimo zares udobno in zenovsko, kot pa pet ali deset takšnih, ki nam služijo zgolj za spanje.

Preberite še: Kako izbira posteljnine vpliva na vaše počutje in spočitost

Foto: @bosthlm/@immyandindi