Kako do minimalizma v svojem domu

Z nekaj nasveti bo vaše novo stanovanje ali hiša prijetno in sproščujoče za bivanje.

Že lep čas je minimalizem slog, ki se ga poslužujemo pri opremljanju stanovanja. Poleg privlačne estetike, minimalistični dizajn pripomore tudi k vašemu dobremu počutju, saj poudarja preprostost.

Minimalistični domovi so običajno zelo prijetni in nas kar vabijo, da vstopimo. Bolj so prostorni, pozornost pa je osredotočena na lepoto enega kosa pohištva ali umetnine. To vsekakor ni golo, temveč umetniško zadržano.

Torej, kako ustvariti minimalistični slog v svojem domu?

Znebite se predmetov, ki jih nikoli ne uporabljate. Stvari, ki jih niste uporabili že dve leti, so mrtve in popolnoma nepotrebne ali pa so pokvarjene. Zavrzite stare revije, časopise, nepotrebno pohištvo, starinske umetnine, odvečni pisarniški material, sezonsko dekoracijo, številne lonce in ponve, iztrošene blazine, svečnike…

Obdržite le par vam ljubih kosov. Imejte v mislih: Prostor za vse, vse na svojem mestu.” To pomeni, da razstavite samo nekatere najnujnejše v vseh prostorih. Stvari dvignite od tal, predvsem pa iz vidnega polja.

Poskrbite, da bo prostor pospravljen. Ravne površine, kot so pulti in mizice, naj bodo prazni ali pa naj bo razstavljena le kakšna manjša kuhinjska naprava ali knjiga. Dekorativne poudarke lahko dodate kasneje.

V prostor namestite le nekaj kosov preprostega pohištva, kot je sedežna, en fotelj ali dva, in klubsko mizico. Ti kosi naj bodo zadržanih barv, dramatičen poudarek pa naredite z dekorativnim elementom v kontrastni barvi.

 

Pazite pri umetninah na stenah, izberite le eno ali največ dve. Umetniška dela naj bodo preprosta, saj ravno ta najboljše dopolnjujejo minimalistični slog.