Kako bomo na črni petek kupovali Slovenci?

Nova raziskava modnega iskalnika GLAMI.si razkriva, da Slovenci vse bolj zaupamo spletnemu nakupovanju.

V zadnjih nekaj letih so spletne prodajalne postale pomemben del svetovne maloprodajne pogače. Tako kot številne druge panoge, je bila maloprodajna industrija prisiljena digitalizirati svoje poslovanje zaradi vse večje prisotnosti potrošnikov na spletu. Celoten proces digitalizacije pa se je v zadnjem letu zaradi izbruha pandemije covida-19 še dodatno pospešil. Ker je pandemija spremenila skoraj vse vidike našega življenja, vključno z načinom nakupovanja, je bilo leto 2020 v znamenju spletnega nakupovanja in trgovci so svojo pozornost v veliki meri preusmerili na vzpostavitev ter optimizacijo e-trgovine. Kar 57 odstotkov vprašanih se je že pred pandemijo odločilo za spletno nakupovanje, da je ta trend še vedno prisoten, pa kaže tudi nova raziskava edinstvenega modnega iskalnika GLAMI.si.

Kljub odprtim fizičnim trgovinam, bi večina Slovencev svoje modne favorite poiskala na spletu
Trend spletnega nakupovanja se je od začetka pandemije vztrajno povečeval in zdi se, da pospešuje digitalizacijo modne industrije z ustvarjanjem vse večjega zaupanja potrošnikov v spletno nakupovanje. To dokazuje dejstvo, da se v primeru, ko obstaja možnost nakupa v fizični trgovini in s spletnim naročilom iz iste prodajalne, večina (56 odstotkov) odloči za nakup preko spleta.

Nakupujte še na spletu

Razlogi za spletno nakupovanje so številni, prednjači pa ugodnejša cena. 34 odstotkov anketirancev potrjuje, da jim je na spletu lažje primerjati cene in tako izbrati najcenejši artikel, za preostalih 46 odstotkov pa je tak način nakupa bolj priročen. Med razlogi za večjo naklonjenost spletnemu nakupovanju so anketiranci navedli pestrost blagovnih znamk in spletnih trgovin (26 %), hitrejše iskanje želenih artiklov s filtri in možnost iskanja (28 %) ter večja izbira različnih velikosti modnih izdelkov (29 %). Digitalni napredek je v zadnjem letu prinesel nove priložnosti za e-trgovino. Izboljšana tehnologija omogoča boljše poslovanje s strankami, tako v fizičnih kot spletnih trgovinah, v ospredje pa so stopili personalizacija in podatki. Poleg tega pa GLAMI.si, ponuja možnost brskanja s pomočjo slikovnega iskalnika.

Čeprav so trgovine odprte in cepljenje še poteka, bi 54 odstotkov anketirancev v primeru odprtja nove trgovine raje raziskalo ponudbo in opravilo nakup preko spleta, 28 odstotkov pa bi pomerjanje artiklov in nakup opravilo v fizični trgovini. Več kot polovica vprašanih (52 %) bi trgovino zapustilo, če bi bilo v njej preveč ljudi, kar še vedno kaže na željo večine po ohranjanju varne razdalje. Kar 56 odstotkov Slovencev bo božična darila izbralo na spletu, saj menijo, da gre za lažji in enostavnejši način nakupovanja.

Črni petek bo v znamenju impulzivnega nakupovanja, potrošniki pa v popustih vidijo idealno priložnost za nakup prazničnih daril
Tako kot pretekla leta, bodo potrošniki tudi na črni petek, ki letos pade na 26. november in pomeni začetek praznične nakupovalne mrzlice, znova podrli vse rekorde. Raziskava je pokazala, da le tri odstotke Slovencev ne ve, kaj je najbolj znan »nakupovalni praznik«, torej črni petek. Črni petek je z leti tudi v Sloveniji postal sinonim za velike popuste in odlične nakupe, pa naj gre za nakup prazničnih daril, prenovo garderobe ali nakup tistega, kar smo si na skrivaj želeli skozi vse leto.

Tradicionalno so med najbolj priljubljenimi kategorijami izdelki iz elektronike, raziskava pa je pokazala, da 62 odstotkov Slovencev načrtuje nakup modnih artiklov prav v času črnega petka. Anketa je tudi razkrila, da več kot polovica Slovencev kupi praznična darila konec novembra in v prvem tednu decembra, kar sovpada s popusti na črni petek ter spletni ponedeljek. Slovenci bomo praznične nakupe večinoma opravljali preko spleta, saj bo zaradi omejene kupne moči cena glavno merilo pri izbiri izdelkov.

Potrošniki bodo kupovali impulzivno. 46 odstotkov vprašanih namreč ne bo vnaprej oblikovalo seznama artiklov za nakupovanje na črni petek, temveč si bo v tem času ogledalo najboljše ponudbe želenih izdelkov. Le 23 odstotkov vprašanih bo vnaprej naredilo seznam želja najljubših izdelkov.

Raziskava je bila opravljena konec septembra na območju celotne Slovenije, v njej pa je sodelovalo 1221 anketirancev, uporabnikov platforme GLAMI.si in sledilcev na družbenih omrežjih.

Rezultati raziskave

Rezultati raziskave - 2 del

Rezultati raziskave - 3 del

Rezultati raziskave - 4 del

Rezultati raziskave - 5 del

O modnem iskalniku GLAMI
GLAMI, edinstven modni iskalnik, ki se opira na umetno inteligenco, je bil kot GLAMI.si predstavljen leta 2019. Od takrat je njegov glavni cilj postati prvi korak za vsakega slovenskega potrošnika, ki se odloči za modno nakupovanje. GLAMI.si želi postati največji modni katalog, ki na enem mestu združuje na tisoče blagovnih znamk ter tako pomaga spletnim prodajalnam doseči nove kupce. Na GLAMI.si lahko najdete več kot 587.000 izdelkov in 5.200 blagovnih znamk iz več kot 70 spletnih prodajaln, kot so Ecipele, Factcool in About You.

GLAMI globalno sodeluje z več kot 3.500 spletnimi prodajalnami in kupcem v več kot 17 državah ponuja prek 11 milijonov modnih izdelkov ter 25 tisoč različnih blagovnih znamk z vseh koncev sveta. Platforma je začela delovati oktobra 2013 na Češkem, v sedmih letih pa se je poslovanje razširilo na druge države, kot so Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Francija, Rusija, Slovaška, Romunija, Madžarska, Grčija, Turčija, Bolgarija, Brazilija, Španija, Latvija, Litva in Estonija, v prihodnje pa nameravajo na ta seznam dodati še več držav.

Modni iskalnik GLAMI.si je dostopen tudi prek mobilne aplikacije, ki je združljiva z napravami iOS in Android.