Kaj kupiti v Ikei in česa ne

5 kosov ZA in 5 PROTI, ko kupujete v švedskem pohištvenem velikanu.

Ikea je z leti postala sinonim za uporabne, elegantne in cenovno dostopne izdelke. Nekateri med njimi (zlasti pohištveni kosi) imajo tako danes že kultni status. Se pa v tem švedskem gigantu, ki bo prihodnje leto svoja vrata končno odprl tudi v Ljubljani, najdejo tudi izdelki, ki se jim je (poleg mesnih kroglic) pri nakupu bolje izogniti. Da bo izbira lažja, smo izpostavili pet Ikeinih kosov s katerimi ne morete zgrešiti in pet takšnih, ki jih je morda bolje pustiti na prodajnih policah.

ZA:

Kavč Klippan

Ta klasičen kavč je prestal test časa, saj so ga v Ikei začeli izdelovati že konec sedemdesetih let in ga od takrat niso bistveno spreminjali. Ikoničen kavč je po mnenju Ikeinega oblikovalca Marcusa Engmana njihov najboljši izdelek vseh časov in je še vedno ena največjih prodajnih uspešnic švedskega pohištvenega velikana.

Stol Poäng

Ikein stol z značilnim ukrivljenim naslonom, je večna Ikeina klasika, ki ne razočara. Tudi po 40 letih je ta ikoničen izdelek še vedno prodajna uspešnica, ki ga boste po zaslugi njegove privlačne in trajnostne oblike, lahko uporabljali vse življenje.

Miza Docksta

Ta klasična elegantna Ikeina miza je lahka, njena okrogla oblika in bela barva pa omogočata, da jo zlahka kombiniramo z različnimi stili opremljanja prostorov.

Stolčki Froosta, Marius in Bekväm

Majhna stanovanja včasih ne dovoljujejo velikih stolov, zato so v takšnih primerih izvrstna izbira Ikeini priročni leseni stolčki. Poleg šik izgleda so tudi zelo vsestranski, saj jih lahko uporabimo kot nočno omarico, klubsko mizico ali pa kot pručko za omaro in knjižno polico.

Preproge

Ikeine preproge ne razočarajo. Bodisi da izberete klasične črno-bele Stockholm in Lappljung Ruta preproge ali pa mehke Alhede oz. Tejn preproge iz ovčje volne, boste v vaš dom vnesli sofisticirano eleganco po dostopni ceni.

PROTI:

Vzmetnice

Če želite udoben spanec, potem kupite vzmetnico kjerkoli, samo v Ikei ne, pravijo strokovnjaki. Čeprav je cena vzmetnic zelo mikavna, pa za njihovo kvaliteto tega ne moremo trditi. Na vzmetnicah se namreč že kmalu pojavijo vdolbine, kar pomeni neudoben spanec in možne bolečine v hrbtenici.

Posteljnina

Ikeine rjuhe ne slovijo ravno po udobju in eleganci. Ponudba posteljnine je danes zelo pestra in na trgu je na voljo precej bolj kakovostnih rjuh po nič manj privlačnih cenah.

Komoda Malm

Pred tremi leti sta se v ZDA zgodili dve tragični nesreči, v katerih sta pod prevrnjenim predalnikom oz. komodo iz linije Malm, umrla dva majhna otroka. Zaznali pa so še kar nekaj primerov poškodb zaradi prevrnjenih predalnikov. Predalniki naj bi bili sicer varni, če so pravilno pritrjeni na zid.

Klubska mizica Lack

Klubska mizica Lack sicer sodi med klasične in med kupci zelo priljubljene Ikeine kose, vendar pa se po izkušnjah uporabnikov ne more ravno pohvaliti s kompaktnostjo. Vijaki že po nekaj mesecih popustijo in mizica postane majava.

Algot košare

Košare iz Ikeinega sistema rešitev za odlaganje in shranjevanje Algot, so sicer priročna rešitev za odlaganje brisač in posteljnine, toda nekateri kupci se pritožujejo, da predali ne ostanejo prav dolgo na svojih vodilih in se zato ne zaprejo do konca.

Foto: Ikea/Pinterest