Je trajnost res prihodnost modne industrije?

V Sloveniji se je povpraševanje po trajnostni modi povečalo za 170% v primerjavi s predhodnim letom

Trajnostni materiali in proizvodnja so tudi v modnem svetu v zadnjih letih postali prevladujoča tema. Zanimanje za tovrstne izdelke narašča po vsem svetu, tudi na področju spletnega poslovanja. Blagovne znamke, specializirane za trajnostno modo, dobivajo vedno več pozornosti. V Sloveniji se je povpraševanje po izdelkih iz trajnostne mode povečalo za 170 odstotkov v primerjavi s predhodnim letom. Podatki so bili pridobljeni s spremljanjem števila odhodnih klikov na straneh izdelkov iz trajnostnih materialov na edinstvenem modnem iskalniku GLAMI.si.

Organski bombaž, perilo, konoplja, liocel in recikliran poliester, veljajo za bolj naravne ter okolju prijaznejše trajnostne materiale. V Sloveniji se je število naročil tovrstnih oblačil v primerjavi z lanskim letom povečalo za 96 odstotkov.

Trajnost je ključni trend v modni industriji

Pandemija je potrošnikom dala čas, da premislijo o svojih prioritetah in ena izmed njih je zagotovo vpliv modne industrije na naš planet. GLAMI.si prinaša analizo, ki kaže, da kljub finančni negotovosti med pandemijo, 49 odstotkov vodij spletnih modnih trgovin verjame, da je trajnost ključni trend, ki narašča.

 

Nov trend so ljudje širom Evrope začeli opažati in ga tudi vse bolj udejanjati v svojem vsakdanjem življenju. Bruto vrednost blaga, realiziranega iz trajnostnih blagovnih znamk, prek uporabnikov GLAMI, je v Sloveniji v prvi polovici letošnjega leta za 230 odstotkov višja od skupne vrednosti v lanskem letu.

Delovni pogoji v tekstilnih tovarnah so postali eno izmed meril pri nakupu

Trendu vse večjega zanimanja potrošnikov za trajnostne izdelke sledijo tudi blagovne znamke, ki se trudijo kupcem zagotoviti čim več informacij o materialih in proizvodnji. Delovni pogoji v tovarnah so denimo postali eno od osnovnih meril kupcev pri odločanju o tem, ali bodo določen izdelek kupili ali ne.

Da blagovno znamko lahko štejemo za trajnostno, mora izpolnjevati več meril. Lenka Drbalová, vodja vsebin pri GLAMI pravi, da GLAMI.si trajnostni modi namenja veliko pozornost. Brezbrižnost do prihodnosti našega planeta in vpliv, ki ga bo imela modna industrija na to, nas je spodbudila, da smo vse bolj ozaveščeni o tem, kako vplivamo na naše okolje. Cenimo podjetja in blagovne znamke, ki se zavzemajo za trajnostne korake in jim na našem iskalniku dodelimo posebno oznako trajnosti. Izdelki s to oznako izpolnjujejo vsaj štiri od petih trajnostnih meril, povezanimi z materiali, delovnimi pogoji ali transparentnostjo poslovanja.”

 

Prispevajte k boljšemu in varnejšemu načinu življenja, raziskujte svet trajnostne mode ter poiščite svoje najljubše kombinacije prek modnega iskalnika GLAMI.si.Narava vam bo hvaležna!

O modnem iskalniku GLAMI

GLAMI, edinstven modni iskalnik, ki se opira na umetno inteligenco, je bil kot GLAMI.si predstavljen leta 2019. Od takrat je njegov glavni cilj postati prvi korak za vsakega slovenskega potrošnika, ki se odloči za modno nakupovanje. GLAMI.si želi postati največji modni katalog, ki na enem mestu združuje na tisoče blagovnih znamk ter tako pomaga spletnim prodajalnam doseči nove kupce. Na GLAMI.si lahko najdete več kot 587.000 izdelkov in 5.200 blagovnih znamk iz več kot 70 spletnih prodajaln, kot so Eobutev, About You in Factcool.

GLAMI na globalnem nivoju sodeluje z več kot 3.500 spletnimi prodajalnami in kupcem v več kot 17 državah ponuja preko 11 milijonov modnih izdelkov ter 25.000 različnih blagovnih znamk z vseh koncev sveta. Platforma je začela delovati oktobra 2013 na Češkem, v sedmih letih pa se je poslovanje razširilo na druge države, kot so Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Francija, Rusija, Slovaška, Romunija, Madžarska, Grčija, Turčija, Bolgarija, Brazilija, Španija, Latvija, Litva in ​​Estonija, v prihodnje pa nameravajo na ta seznam dodati še več držav.

Modni iskalnik GLAMI.si je dostopen tudi prek mobilne aplikacije, ki je združljiva z napravami iOS in Android.