Amaya: Všeč mi je brezčasna eleganca

Z vsakim letom se čutim bolj svobodno in pogumno v izražanju same sebe tudi skozi modo. Zabavno je!

Drzna, navdihujoča, elegantna, strastna, …. V glasbi in modi je našla način kako se izraža. Verjame, da obleka naredi človeka, hkrati pa predstavlja posameznikovo osebnost in individualnost.

Z Amayo smo poklepetali o modi, stilu, ki ga zalseduje, ženstvenosti in njenem navdihu.

Amaya, kakšna je tvoja definicija mode?

Zdi se mi, da gresta glasba in moda z roko v roki in hvaležna sem, da imam toliko medijev skozi katere se lahko izražam v življenju. Moda je ena izmed njih. Obleka naredi človeka in predstavlja posameznikovo osebnost ter individualnost.

Moda doma in v tujini? Kaj si se izven naših meja naučila na tem področju?

Opazila sem, da ima vsaka kultura oz. nacija drugačno estetiko. Zelo všeč mi je skozi vsa ta leta postal ta čisti skandinavski stil. Urban, eleganten, brezčasen in ne preveč vpadljiv. V Aziji ali recimo na zahodu, kjer sem preživela veliko časa pa doživiš veliko bolj razgibano in drzno modo. Ljudi se ni strah izraziti ker želijo izstopati in je drugačnost ter inovativnost malce bolj zaželena kot pri nas. Se mi zdi, da se v domačih krajih v večini drugačnosti še vedno malo bojimo. Imamo pa doma kljub temu izjemno veliko vrhunskih oblikovalcev, ki sodijo v sam vrh svetovne scene.

Kakšna oblačila “za vsak dan”  prevladujejo v tvoji omari?

Puliji, visoke hlače, zemeljski toni, srajce.

Kakšni pa so tvoji “outfiti” za oder?

Pri tem mi trenutno pomaga moja stilistka in oblikovalka Neža Dapčevič, ki je študentka ljubljanskega NFT-ja. Vse pogosteje nosim tudi kose slovenskih oblikovalcev, saj zelo rada podpiram domače in ker so res vrhunski. Z vsakim letom se čutim bolj svobodno in pogumno v izražanju same sebe tudi skozi modo. Zabavno je!

Kaj je po tvojem tisto kar naredi “piko na i” stajlingu vsake ženske?

Osebni stil. Obožujem ljudi, ki jih ni strah se izraziti in izstopati. Absolutno pa največjo »piko na i« doda tudi samozavest in energija, ki jo ženska oddaja, ker se dobro počuti v svoji koži in oblačilih.

Nedavno ste snemali videospot za vaš nov singl “Rdeče”. Videospot se začinili z drznimi kreacijami. Od kje navdih za vse te čudovite outfite?

Sebe dojemam kot staro dušo, ki pa je vseeno zelo radovedna in rada spremlja razvoj današanjih trendov glasbe in mode. Z vsakim letom se čutim bolj svobodno in pogumno v izražanju same sebe tudi skozi modo. Zabavno je! Modna muza mi je že nekaj časa pevka Sade. Zelo mi je všeč tudi Loreen.

Bi lahko rekli, da skozi “obleko” izražate svojo ženstvenosti, nedavno ste namreč dejali da ste v obdobju, ko ste v sebi še bolj goreče začutili žensko?

Moja glasba postaja vse bolj čutna in prepojena s strastjo, ker sem takšna tudi sama, zato je seveda logično, da se je temu primerno izoblikoval tudi moj modni stil. Vedno so me bolj privlačile stvari, ki so bolj skrite kot odkrite, zato svojo ženstvenost skušam poudariti na način, ki je eleganten in ne vulgaren.

Maja za konec nam zgolj še zaupajte kaj pripravljate v bodoče in kje vas lahko spremljamo?

Trenutno šibam iz nastopa na nastop, veliko je intervjujev, fotografiranj saj je navsezadnje tukaj praznični december in se za nas glasbenike vsako leto dogaja skorajda največ. Januarja in Februarja pa bom nastopala zelo malo in se posvetila albumu. Kreativa vsaj pri meni v hektičnih obdobjih ne deluje preveč dobro in se moram za to umiriti. Zelo se veselim naslednjega leta, ker je bilo že to fantastično in si želim samo še graditi naprej.

Foto: Tibor Golob