Zaključni teden 65. Ljubljana Festivala

Kulturno dogajanje v prestolnici bo v prihodnjih dneh postreglo z izjemnimi dogodki....

Pred koncem izjemnega kulturnega dogajanja 65. Ljubljana Festivala ta napoveduje še nekaj izvrstnih dogodkov in predstav velikih glasbenih mojstrov, ki so zaznamovali zgodovino. Med njimi je tudi ansambel Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki ga bomo na odru Cankarjevega doma videli kar trikrat. Dvakrat bo nastopilz izvedbo tretjega in četrtega dela znamenite tetralogije Nibelungov prstan, dela slovitega Richarda Wagnerja – Siegfried in Somrak bogov bosta v Cankarjevem domu uprizorjena 29. in 30. avgusta. 65. Ljubljana Festival se bo za eno leto poslovil v četrtek, 31. avgusta, ko bo Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom slovitega dirigenta Valerija Gergijeva zaokrožil poletje polno kulturnih presežkov.

 

Wagnerjev cikel glasbenih dram Nibelungov prstan, za katere je snov črpal iz severnogermanskih mitov, je nastajal kar 20 let. Dela opernega mojsta Wagnerja so celostne umetnine, ki zahtevajo scensko dovršenost, izjemne pevske sposobnosti in ogromno izvajalsko glasbeno telo. Ljubljansko občinstvo je ansambel Mariinskega gledališča pred leti navdušil s prvim in drugim delom Wagnerjeve tetralogije, tokrat pa prihaja s slovitima glasbenima dramama Siegfried, ki bo uprizorjena 29. avgusta, in Somrak bogov, ki si jo boste ljubitelji vrhunske opere in drame lahko ogledali 30. avgusta v Cankarjevem domu. Izvedba izjemno zahtevnih Wagnerjevih del je v domeni vrhunskih opernih ansamblov, med katere sodi tudi Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga. Sloviti dirigent Valerij Gergijev, ki je tudi umetniški in generalni direktor omenjenega gledališča, je pretežno zaslužen za to, da se Mariinsko gledališče v tolikšni meri posveča uprizarjanju slovitih Wagnerjevih del.

Ljubiteljem vrhunske opere ter scensko in kostumografsko dovršenih predstav se v prihodnjem tednu obetata veličastni glasbeni drami, ki bosta v Sloveniji uprizorjeni premierno.