Ljubitelji kave boste navdušeni nad inovacijo Slovencev

Od sedaj naprej pijemo še boljšo kavo...
Ekipa slovenske blagovne znamke GOAT STORY je predstavila novost na kavnem trgu. Cold Brew Kit je sistem, s katerim so močno poenostavili pripravo vedno bolj priljubljene cold brew kave, s tem pa so širši javnosti omogočili vstop v svet okusov, ki jih ponuja svet najbolj kakovostne specialty kave.
Kava je tretja najbolj priljubljena pijača na svetu, takoj za vodo in čajem. Vendar pa je kava, ki smo je vajeni, zaradi masovne proizvodnje in generične predelave postala predvidljiva in skorajda dolgočasna. »V GOAT STORY skušamo zato kavo spet narediti zanimivo in včasih malce avanturistično. Kava namreč v sebi skriva ogromen potencial okusov, naša naloga pa je, da te okuse približamo tudi širši javnosti in ne zgolj najbolj zapriseženim kavoljubcem,« je dejal Anže Miklavec, direktor in soustanovitelj podjetja ZkotZ, v okviru katerega deluje blagovna znamka GOAT STORY.
Vsako zrno kave v sebi skriva skoraj tisoč različnih sestavin, ki vplivajo na okus in vonj. Kot je razložil Dušan Matičič, vodja pražarne kave v GOAT STORY, na okus najbolj vplivajo lokacija farme, kakovost prsti in klimatski pogoji. Levji delež pri doseganju kakovosti kave pa nosijo pridelovalci, ki z ročno obdelavo kave in inovativnimi metodami procesiranja poskrbijo za visoko kakovost in raznolikost okusov kave. »Če k temu dodamo še sodoben način praženja kave, s katerim iz kave privabimo njeno raznolikost, ter različne načine priprave kave, smo vstopili v razburljiv svet raziskovanja okusov in arom, kjer je vsaka skodelica kave nova izkušnja za brbončice, « je še dodal Matičič.
V GOAT STORY se z raziskovanjem specialty kave ukvarjajo že več kot pet let. Njihova pametna naprava za kavo GINA ljubiteljem kave že omogoča tri različne ročne načine priprave filter kave. A kot je razložil Miklavec, je ročna priprava kave za mnoge ljubitelje kave včasih preveč zahtevna: »Zato smo iskali način, kako specialty kavo čim enostavneje približati tudi manj zahtevnim uporabnikom in tistim, ki si želijo odlične kave z manj truda. Pravo vstopno točko v svet specialty kave smo prepoznali v hladno varjeni oz. cold brew kavi, predvsem zaradi enostavnosti priprave in vsestranske uporabe.« 
Priprava hladno varjene kave je včasih zahtevna, predvsem zaradi umazanije, saj je treba kavo dobro prefiltrirati. Kot je dejal Miklavec, so se prav temu želeli izogniti: »Cold Brew Kit zelo poenostavi pripravo cold brew kave. Sveže zmleto kavo smo zapakirali v filter vrečke, ki jih v stilsko dovršenem kozarcu zgolj prelijemo s hladno vodo.« Dušan Matičič pa je mnenja, da je Cold Brew Kit dejansko najenostavnejši način priprave cold brew kave na svetu: »Samo namočimo, počakamo in uživamo v raznovrstnosti okusov, ki jih ponuja specialty kava. Ta je prvič tudi spražena v naši novi pražarni.«
Mlada GOAT STORY ekipa ima velike načrte za prihodnost. Cold Brew Kitu bo sledila ponudba sezonske, izjemno kakovostne kave v zrnu, ki jo pražijo v lastni pražarni v Ljubljani. Kmalu pa bodo predstavili tudi druge inovacije s področja priprave kave.
KAJ JE SPECIALTY KAVA?
Specialty kava je najbolj kakovostna kava na svetu, ki na lestvici ocenjevanja kave dosega oceno vsaj 80 od možnih 100 točk, to je manj kot 10 % najbolj kakovostne kave na svetu. Kava je ročno pridelana, procesirana in nežno pražena, zato so v njej jasno izraženi okusi in arome, ki se močno razlikujejo glede na regijo, kjer je bila pridelana, način procesiranja ter seveda tudi praženja. »Takšno kavo preveva pridih gurmanstva in lahko bi rekli, da je to novi val v svetu kave,« je še dodal Anže Miklavec.
KAJ JE COLD BREW KAVA?
Cold brew je poseben način priprave kave, ki traja med 12 in 24 ur, saj se za pripravo uporablja hladna voda, ob tem pa se sprostijo okusi in arome, ki pri klasični pripravi z vročo vodo ne pridejo do izraza. »Ker ekstrakcija okusov poteka počasi, so ti intenzivni in nežni obenem. Zato je izbira primerne, kakovostne in aromatične kave izjemno pomembna,« poudarja Matičič. Takšno kavo lahko pijemo samo ali pa jo mešamo z drugimi pijačami in si tako pripravimo zanimive napitke. Eden izmed njih je cold brew limonada, za katero recept prilagamo spodaj.
RECEPT – COLD BREW LIMONADA
Potrebujemo:
  • Cold Brew Kit, 
  • sok ene limone,
  • vodo,
  • led,
  • nekaj listkov mete,
  • žlička sladkorja.
V GOAT STORY Cold Brew Kitu pripravimo okusno cold brew kavo. Iz limone, vode in sladkorja pripravimo limonado. V kozarec, ki ga napolnimo z ledom, nalijemo dve tretjini limonade in jo prelijemo s cold brew kavo. Na vrh dodamo še nekaj lističev mete in po potrebi sladkamo. Čin!