Hekerji izbrisali profile najbolj priljubljenih Hrvatic

Ugrabljeni Hrvatici se borita proti nepridipravom, ki so oskrunili njuno dolgoletno delo...

Vpliv blogerjev se je v zadnjih letih razširil v tolikšni meri, da je influencerstvo poslalo resen poslovni model. Vplivneži so v veliki meri opustili pisanje blogov, aktivnosti pa so preselili na priljubljeni instagram in najuspešnješi so tam ustvarili na tisoče sledilcev, svoje početje pa so preusmerili predvsem v poslovni model, kjer skozi svoje aktivnosti promovirajo različne produkte. Nekateri so k visokim številkam sledilcev prišli zgolj z nekaj investicije v kateri so kupili sledilce, spet drugi svoje instagram profile gradijo že vrsto let in nabirajo všečke sledilcev, ki so resnični in jih dejansko tematike, ki jih objavljajo njihovi priljubljeni influencerji zanimajo. V zadnjem času smo bili pogosto priča temu, da je poslovni model influencerstva na instagramu precej tvegan, saj se vse pogosteje dogaja, da hekerji “ugrabijo” instagram profile in jih skupaj z vso vsebino in sledilci izbrišejo. Prav takšna je bila pred nedavna zgodba dveh priljubljenih influencerk s Hrvaške. Lidija Lešič in Nevena Rendeli sta priljubljeni Hrvatici, ki sta imeli na svojih profilih okoli 30.000 sledilcev, čez noč pa nista več imeli dostopa do svojih profilov in začelo se je pogajanje z “ugrabitelji”.

Lidiji so profil dokončno izbrisali in je že pred dvema dnevoma vzpostavila novega, kjer najdemo veliko vzpodbud stanovskih kolegov in besed podpore, medtem ko je Nevena uspela urediti vračilo instagram profila, s katerim nemoteno deluje naprej. Lidijin paradoks ugrabljenega profila, ki je bil izbrisan pa je v tem, da so ji nepridipravi instagram izbirisali na večer podelitve Elle style awards v Zagrebu, kjer je prejela priznanje za najboljšo influencerko leta.

Težava, ki se pojavlja pri uporabi instagrama kot poslovnega profila, ki marsikomu predstavlja osnovo preživetja je ta, da je spletno omrežje popolnoma nezaščiteno oziroma nam nihče v trenutku, ko je profil ugrabljen, ne more pomagati. Podobno izkušnjo je imela pred časom tudi Tjaša Kokalj Jerala, ki je prav tako uspela profil vrniti na splet, brez posledic brisanja vsebine in sledilcev.