Večer o katerem se bo še dolgo govorilo

Cankarjev dom je gostil podelitev nagrad International Medis Awards

Včeraj zvečer, so bile v Cankarjevem domu v Ljubljani podeljene nagrade za najboljše raziskovalne dosežke v medicini in farmaciji International Medis Awards 2019. Na svečani podelitvi v Gallusovi dvorani, ki sta jo povezovala Klemen Slakonja in Maja Martina Merljak, je občiinstvo spoznalo 21 najboljših zdravnikov in farmacevtov srednje in jugovzhodne Evrope. Med njimi je bilo kar 7 finalistov in 5 zmagovalcev mednarodnega raziskovalnega natečaja iz Slovenije.

Polna Gallusova dvorana je bila navdušena nad izborom finalistov in spremljevalnim programom, s katerim je družba Medis obeležila tudi 30. obletnico delovanja. Zmagovalce in več kot tisoč gostov, so s svojimi glasbenimi nastopi skozi večer zabavali Magnifico, Petar Grašo, Nina Strnad in Avseniki.

Prav posebno plesno presenečenje pa so pripravili zaposleni družbe Medis iz vseh 9 držav, ki so letos sodelovale na 6. mednarodnem natečaju International Medis Awards.

Za prestižne raziskovalne nagrade na devetih raziskovalnih področjih: farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina in anesteziologija, nevrologija, oftalmologija, pediatrija, pulmologija in alergologija ter revmatologija so se letos s kar 207 raziskovalnimi deli potegovali zdravniki in farmacevti iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope. Poleg raziskovalcev iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije, ki so svoje izjemne raziskovalne dosežke objavili v uveljavljenih mednarodnih publikacijah s faktorjem vpliva višjim od 1,5, so se na natečaju letos prvič pomerili tudi raziskovalci iz Bolgarije.

Med znanstvenoraziskovalnimi deli zdravnikov in farmacevtov, ki iz svoje klinične prakse najbolje poznajo potrebe bolnikov in prispevajo k inovativnim in aplikativnim rešitvam na področjih zgodnejše, zanesljivejše in bolnikom prijaznejše diagnostike ter učinkovitejših terapij, je neodvisna mednarodna strokovna žirija pod vodstvom uglednega slovenskega revmatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izbrala 20 finalistov natečaja, razglasila 9 zmagovalcev na posameznih medicinskih področjih ter prvič podelila posebno nagrado International Medis Awards. »Naše delo je zahtevnejše, ker je natečaj vse bolj prepoznaven, študije iz leta v leto boljše, razlike med kandidati pa vse manjše. Ena najpomembnejših dodanih vrednosti tega natečaja je aplikativnost. Zavedati se moramo namreč, da je najmočnejša notranja motivacija raziskovalcev tega natečaja razrešiti raziskovalni problem, ki ima ime, priimek in dušo, in da brez raziskovanja ni dobre klinične prakse in obratno«, je poudaril predsednik mednarodne strokovne žirije International Medis Awards prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.  

Letošnjo slavnostno podelitev nagrad v Ljubljani, ta sicer vsako leto poteka v drugi na mednarodnem natečaju sodelujoči državi, je poleg veleposlanikov držav, ki sodelujejo v natečaju, in mednarodne strokovne javnosti s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Tadej Bajd, ki je med drugim spregovoril o položaju znanstvenikov v Sloveniji: »Najpomembnejša naloga Akademije je prav skrb za odlično in mednarodno uveljavljeno znanost. Zato na Akademiji nudimo znanstveno utemeljeno svetovanje politiki. Ustanavljamo Nacionalno komisijo za integriteto v znanosti. Opozarjamo na probleme mladih znanstvenic in znanstvenikov. Predlagamo mehanizme financiranja inovacij, ki izhajajo iz raziskav, ter ustrezno financiranje nacionalno pomembnih raziskav. Tudi del našega mednarodnega delovanja je soroden pomenu današnjega večera.«