Pomemben razlog, da obiščeš Pariz še pred poletjem!

Za vse modne ljubitelje je obisk Pariza do junija obvezen!

V Parizu so otvorili veliko razstavo posvečeno pokojnemu Azzedinu Alaïji.

V francoski prestolnici je na ogled prestižna modna razstava “Je Suis Couturier”, ki je posvečena veliki personi v modnem svetu, Tunizijcu Azzedinu Alaïji, ki je preminil novembra lani.

Razstava je svoj začetek obeležila ravno ob koncu pariškega tedna mode, kar je še en razlog več, da bodo modni entuziasti podaljšali obisk metropole.

Razstava ima svoje mesto v oblikovalskem studiu Azzedine Alaïa, v pariški četrti Marais, kjer je popoln kraj, da so obiskovalci lahko priča magičnemu svetu in začutijo vsaj kanček njegovega modnega perfekcionizma, kot pravita Carla Sozzani, lastnica butika 10 Corso Como in kustos Olivier Saillard. Carla Sozzani, ki ima daleč največ zaslug za realizacijo čudovite razstave, je bila dolga leta oblikovalčeva tesna prijateljica, pomagala pa mu je tudi pri uresničitvi fundacije Azzedine Alaïa Association, ki se zavzema za hrambo njegove dediščine in bogatega modnega arhiva.

Organizatorji s ponosom pojasnjujejo, da je bila prav takšna razstava Azzedinova dolgoletna želja, naslov pa je prevzet po enem izmed njegovih najbolj znanih citatov, v katerem se je oblikovalec jasno distanciral od termina ”modni oblikovalec” ter se poistovetil z oznako ”couturier” (slo: oblikovalec, ki oblikuje oblačila za visoko modo). Namreč Alaïa je bil eden zadnjih couturierjev v pravem pomenu besede. Sam je stal za celotnim procesom svojega dela; od zamisli in tehnične skice, izdelave krojev, do šivanja in končnih popravkov, ki so njegovim ženstvenim kreacijam dali prepoznaven pečat.

Na ogled je 41 najznamenitejših modnih stvaritev v črni in beli, ki so nastale v 80-ih in vse do njegove zadnje predstavljene haute couture linije julija lani.
Razstava bo na ogled do 10. junija.

Vse je enako, kot je bilo zadnji dan njegovega življenja. Po smrti se nismo dotikali nobene kreacije, zaprli smo vrata in v tišini kovali načrt za posvečeno razstavo.
Carla Sozzani

Vir: BoF