Ljubljanski teden mode: Prvi dan je navdušil!

Prvi dan ljubljanskega tedna mode je za nami.

S prvim aprilskim dnem se je pričela jubilejna, 10. edicija ljubljanskega tedna mode (LJFW), ki se bo kar štiri dni odvijal v središču naše prestolnice. Prvi dan je zaznamovalo osem navdušujočih modnih predstavitev, večer pa sta zaokrožila izjemna kolekcija Petje Zorec in finalni izbor mednarodnega projekta FS SEE, na katerem je zmagala srbska oblikovalka Gala Borović.

Tradicija ponuja možnost napredka in razvoja in že tradicionalna spomladanska napoved prihajajočih modnih trendov je pod sloganom »Več, kot pričakuješ.« že prvi dan presegla vsa pričakovanja. Že ob prihodu je obiskovalce navdušila eleganca steklenega šotora podjetja VMC, ki je na skoraj 800 kvadratnih metrih pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana postal urbana platforma za modno dogajanje na 20 metrov dolgi brvi, na kateri se bo predstavilo 29 modnih oblikovalcev, mimoidoči pa so lahko modni spektakel spremljali tudi na velikih zaslonih na Trgu republike.

Zmagovalka mednarodnega natečaja FS SEE je Gala Borović

Odlično utečena kreativna ekipa LJFW je modo ponovno vrnila v središče mesta in tako dogodku dodala urbano noto. Vsebinsko največji modni dogodek pri nas je otvorila revija študentov NTF, ki so navdušili z inovativnimi kreacijami, prvi dan pa je zaključila kolekcija že izkušene Petje Zorec. Premierno ji je sledil jagodni izbor petnajstih modnih oblikovalcev v okviru mednarodnega projekta FS SEE, finalni izbor pa je bil tokrat prvič v Ljubljani. Strokovno žirijo je s svojo kolekcijo pri kateri je navdih našla tudi v rave kulturi, prepričala mlada srbska modna oblikovalka Gala Borović, ki trenutno živi na Nizozemskem. Zmagovalka se bo tako za nagrado predstavila na Londonskem tednu mode, kolekcijo pa bodo lahko videli tudi na Beograjskem tednu mode. Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali Martyn Roberts, ustanovitelj projekta FS in direktor Graduate Fashion Weeka, Biljana Poposka-Roberts, vodja projekta pri FS, Lewis Robert Cameron, modni stilist in pisec (Fucking Young, Pansy, Magazine, Kaltblut Magazine, Vogue Italia), Gili Biegun, glavna urednica revije Joys Magazine in Giorgia Cantarini, modna urednica vogue.it. Gala Borović jih je prepričala in ganila s čustveno izraznostjo in močnim sporočilom.

Sicer se je s finalnim izborom v Ljubljani zaključila že tretja sezona tega uspešnega projekta, ki je v regiji, ki zajema Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno Goro in Makedonijo, prvi te vrste.

LJFW kot največji modni dogodek pri nas

Prvi dan modnega spektakla ravnodušnih ni pustil tudi obiskovalcev. Navdušenja nikakor ni skrivala mlada blogerka Lara Begič, ki je prišla oblečena v kreacijo ene izmed slovenskih oblikovalk. »Danes me je oblekla Julia Kaja Horvat in res sem vesela, da lahko na tak način podpiram slovenske mlade oblikovalske upe. S tem razlogom se tudi vedno rada udeležim ljubljanskega tedna mode, saj se mi zdi, da bi slovenska modna scena potrebovala več pozornosti,« je povedala mlada blogerka, ki se je nedavno udeležila tudi tedna mode v Milanu. »V primerjavi z Ljubljanskim tednom mode je ta seveda večji, obišče ga več ljudi. A čeprav gre za bolj odmeven modni teden, je koncept v resnici precej podoben tukajšnjemu in nikakor ne bi rekla, da smo pri nas v zaostanku. Predvsem se mi zdi, da znajo pri LJFW  poudariti tisto, kar je res pomembno, torej, kreacije in talent oblikovalcev.«

Z dejstvom, da znamo tudi Slovenci organizirati vrhunski modni dogodek, se strinja tudi Lorella Flego, modna svetovljanka, ki si želi, da bi dali pri nas modi večji poudarek in pozornost. »Ljubljanski teden mode je pravzaprav edini modni dogodek pri nas, kjer se lahko predstavijo mladi oblikovalci ob boku že znanih in uveljavljenih ter tako pokažejo svoj talent,« nam je zaupala. »Vedno znova sem nad kolekcijami navdušena in verjamem, da je na našem prostoru še veliko manevrskega prostora za razvoj visoke mode.«

S to izjavo se strinja tudi model Anamarija Goltes, dekle košarkaša Luke Dončiča, ki se je tokrat tudi sama sprehodila po ljubljanski modni brvi, na modni reviji Renate Bedene in pritegnila veliko pozornosti slovenskih medijev ter fotografov. »Moda je v ZDA s strani širše publike drugače sprejeta, saj menim, da si ljudje upajo več, ko govorimo o vsakdanji garderobi,« je prepričana in si želi, da bi bili ljudje tudi pri nas drznejši pri oblačenju.

Oblikovalci prvega dne in opisi kolekcij

Loré

Loré je zgodba o lepoti in edinstvenosti latinske Amerike, živahnih barvah, sodobnih inventivnih potiskih in tkaninah. Znamko je ustvarila Loreta Gudelj z namenom združevanja tradicionalnega krojaštva z modernim dizajnom. S trajnostnimi rešitvami dizajniranja, s katerimi podpira tudi svoje zaposlene, vpliva na potek življenja okoli nje. Kolekcijo Old Havana že z imenom nakazuje živahnost ter barvitost kubanskega glavnega mesta, ki je služil kot navdih za čudovite rustikalne kose iz vrhunskih naravnih materialov.

Patricia Pie

Samosvoja ženska Patricia Pie, za katero stoji oblikovalka Barbara Franjić, se bo v letošnjo pomlad in poletje podala kot grška boginja. Romantične silhuete v obliki peščenih ur bodo zaznamovali mnogoteri odtenki beline s srebrnimi in zlatimi dodatki. Oblikovalka se je posvetila detajlom v obliki razkošnih sponk, pentelj in kristalov, ki dodajo piko na i lahkim materialom iz svile in bombaža. Tudi tokrat je v ospredju igra prosojnosti na mrežicah izvezeni 3d elementi v obliki cvetja na barvnih podlagah ustvarjajo podobo samozavestne močne ženske, ki uspešno krmari skozi svoje življenjske poti. Inspiracija nenehne potujoče se ženske se zrcali v različnih pogledih: potovanje kot fizičen pobeg na tuje destinacije, kjer krepi duha s pomočjo raziskovanja tujih kultur; ali pa notranje potovanje kipeče se duše, željne novih duhovnih spoznanj.

Becha

Becha je znamka, ki navdušuje z izjemno ženstvenimi linijami, stilsko dovršenostjo in neustavljivo privlačnostjo. Nadvse atraktivne kroje navdihujejo umetnost, ujemanje in pot skozi čas. Vse kreacije so izdelane ročno, z veliko detajli, iz ročno slikanih tkanin in v slogu, ki ga je mogoče nemudoma prepoznati. Letošnja kolekcija, poimenovana Glam v spomin in trenutek prikliče bleščeče obdobje osemdesetih let, ki jih boste prepoznali po igrivih volančkih, pisanih tkaninah in bleščicah.

Renata Bedene

Renata Bedene je tokrat navdih našla v študijah črtnih risb iz preteklosti. Tako tudi kolekcijo bogati polno različnih vzorcev, materialov… Tekstilni vzorci v obliki stopnjevanja in izginjanja sosledij črt s cvetličnimi motivi se kot v dramatskem trikotniku naseljujejo na ohlapne silhuete. Naravni materiali v pastelnih tonih razvijajo odnos med romantičnimi valovanji in plastenjem kokonskih oblik. Prosojnost in strukturiranost črnine pa dopolnjuje zabrisane organskih črtne motive.

Sentiments

Priznano madžarsko modno hišo Sentiments sta pred desetletjem ustvarila oblikovalca Beatrix Joó in Andor Kovács. Ime pooseblja kakovost, prestiž in visoko kakovosten dizajn. Kolekcije so posvečene emotivnim ženskam, ki po besedah hiše, s ponosom nosijo svoja čustva. Luksuzne linije tako poudarjajo uspehe, drznost in ambicioznost takšnih žensk, dodajajo pa tudi kanček misticizma in ovekovečijo eleganco. Prav vsak kos je sešit iz visoko kakovostnih tkanin, ki skupaj z drznostjo in strastjo ženskam pomagajo pustiti pečat lepote in harmonije.

Petja Zorec

Otipljivi odzivi na neotipljive misli prikazani skozi oblačilni dnevnik, strnjen v osebno izpoved. Koncept kolekcije izhaja iz rožae, kot skupnega vizualnega imenovalca čustvovanja, saj ima različne konotacije glede na njegovo uporabo v vsakdanjem življenju. Posreden in direkten prenos izhodiščnega motiva se odraža skozi nežne pastelne in zemeljske barve, njihove kontraste, vzorce, teksture in organske elemente krojenja. Kolekcija je namenjena univerzalnim posameznikom, ki skozi svojo ranljivost hkrati kažejo moč – samozavest in pogum.

Foto: LJFW