Aplikacija, ki razkrinka vsako modno znamko

Od zdaj naprej brez dileme o tem, ali je vašo obleko sešil otrok.

Od zdaj naprej brez dileme o tem, ali je vašo obleko sešil otrok.

Zgoščevanje modnih trendov in stroškovna učinkovitost modne industrije sta privedla do pojava hitre mode, ki je korenito spremenila tok tekstilne industrije in potrošnikove nakupovalne navade. Sčasoma je postalo povsem običajno, da se modne smernice bliskovito menjajo, ponudbe blagovnih znamk hitre mode pa so v najkrajšem možnem času osvežene ali zamenjane z novimi kolekcijami. Njena velika odzivnost na zahteve trga, učinkovitost in cenovna dostopnost so spodbudile impulzivno potrošnjo sodobnega kupca in nenazadnje okrepile potrošništvo. Pa vendar slika ni tako črna kot se zdi, saj je vedno več ljudi radovednih tudi o dejanski izdelavi njihovega kupljenega izdelka, natančneje, zanima jih, npr. – kdo je izdelal obleko za 20 eur iz Zare?

Tekstilna industrija, ki je bila nekoč protagonist prve industrijske revolucije, predstavlja tudi danes eno izmed najpomembnejših gonilnih sil svetovnega gospodarstva. Po drugi strani pa je postala tudi prostor največjega izkoriščanja naravnih virov in ljudi. Oblačilna tekstilna industrija se je zaradi nenasitne želje po večjem dobičku in bistveno manjših stroških preselila v države tretjega sveta. Zadnja leta svet pretresajo novice o tragedijah v tekstilnih obratih, kot je recimo kolaps stavbe Rana Plaza leta 2013 v Bangladešu, razkriti podatki o uporabi nepreverjenih, a najcenejših tehnikah obdelave oblačil ter zaskrbljujoča dejstva o nehumanih delovnih pogojih in izkoriščanju otroške delovne sile. Tudi to je cena hitre mode z njenimi posledicami, ki jih vsak izmed nas nehote podpira z vsakim nakupom cenenega tekstilnega izdelka.

Ker smo sodobni kupci večinoma že dodobra osveščeni o negativnih posledicah hitre mode tako z okoljskega kot družbenega vidika, so se Avstralci domislili aplikacije Good On You, ki bo naredila korak naprej k transparentnosti mode in odgovorila na zgornje vprašanje o ozadju izdelave oblačilnega kosa. Obetavna aplikacija bo vsebovala bazo vseh blagovnih znamk, ki jo bodo sproti dopolnjevali, uporabniku pa bo nudila vse podatke o tem, kdo, kje in kako je bilo oblačilo izdelano ter ali so bile ob tem kršene človekove pravice in ali je izdelava oblačila imela negativen vpliv na okolje.

Ustvarjalci aplikacije Good On You verjamejo, da bodo s tem pripomogli k preudarnejšim odločitvam sodobnih potrošnikov, ki s(m)o tudi sicer tisti, ki nehote spodbujamo nadaljevanje modnega kolesja, ki je še prepogosto naravnano proti naravi in proti človeku.