60 dnevni izziv: Upoštevam le en trend – obraz stranke!

Tukaj je intervju z znano umetnico ličenja in strokovnjakinjo za permanentno ličenje MAJO ŠUŠNJARA GABOR.

Si predstavljate, da se zjutraj zbudite in ste brez posebnega truda videti čudovito? Hkrati pa se lahko poslovite od velike večine ličil? Sliši se odlično, kajne? In tako tudi je. S pomočjo permanentnega ličenja je vse to mogoče. S sodobnimi tehnikami mikropigmentacije lahko spremenite vašo dnevno rutino lepotičenja in tako prihranite svoj čas ter dan začnete bolj umirjeno, ob tem pa ste še vedno videti naravno.

Pa je vse skupaj res tako enostavno? O tem sem poklepetala z znano umetnico ličenja in strokovnjakinjo za permanentno ličenje Majo Šušnjara Gabor.

Maja, nam lahko prosim najprej zaupate kaj pravzaprav je permanentno ličenje ter kakšen je dejanski postopek tretmaja?

Permanentno ličenje je storitev, ki zajema pigmentiranje obrvi, oči in ustnic. To se opravlja s postopkom, ki se imenuje mikropigmentacija, lahko pa naletite tudi na izraz kozmetično tetoviranje. Tanka iglica namreč vsrka pigment in ga nato spusti pod povrhnjico kože. Ker ta del lepotne industrije zaradi vse večjega povpraševanja zelo hitro napreduje, je v sodobnem času možno v veliki meri nadomestiti klasično ličenje. Tako lako senčimo, barvamo, vrisujemo, ipd. Permanentno ličenje nam omogoča dolgoročno obstojnost, so pa pigmenti zasnovani tako, da obstojnost pigmentiranja ni večna, temveč postopno bledi. Tako se lahko skozi čas prilagajamo spremembam na obrazu in željam stranke. Za kvalitetno opravljene storitve pa so nujne izkušnje, znanje, strokovnost in estetski čut strokovnjaka, ki postopek opravlja.

S tehniko mikropigmentacije lahko torej poudarite oziroma korigirate, obrvi, oči in ustnice. Pa je postopek boleč?

Vedno povsem realno razložim, da na žalost ne gre za povsem neboleč postopek. Naj pa poudarim, da je občutenje bolečine zelo idividualna stvar. Ena izmed mojih strank je med postopkom izdelave permanentnega eyelinerja celo zaspala. Smatram, da bolečina ni prehuda, saj se stranke vračajo in pridno obnavljajo storitve. Saj veste kako se reče: “Za lepoto je potrebno kdaj tudi malo potrpeti.” 🙂 Vam pa lahko zagotovim, da se splača ter, da so stranke same sebi zelo hvaležne. V marsikaterem pogledu se jim namreč spremeni dnevna rutina ličenja, prihranijo čas in postanejo samozavestnejše. Opravljanje storitev pa se jim obrestuje tudi med športnimi aktivnostmi, na morju, bazenu, v savni, ipd.

Kaj bi rekli – kdo naj se odloči za semi – premanentno ličenje, komu je namenjeno?

Sem mamica dveh čudovitih otrok, podjetnica, rada imam prosti čas in tudi svoje hobije. Pa seveda druženje s prijatelji, šport in potovanja. Rada sem urejena, hkrati pa temu ne bi  rada posvetila preveč časa. Zato sem navdušena nad vsem, kar mi prihrani čas in omogoča dolgoročne rezultate, brez vsakodnevnega, mesečnega ali tedenskega obnavljanja. In ravno zato verjamem v resnično vrednost te storitve. To je sodobna storitev za sodobno žensko današnjega hitrega tempa, ko ženske nastopamo v številnih vlogah in opravljamo številne naloge, ki so pač del našega življenja. Permanentno ličenje nam vsaj v določenem delu omogoča brezskrbnost, predvsem pa povsem naraven in diskreten videz.

Na splošno pa lahko rečem, da je prav vsaka gospodična, žena, dama,… primerna kandidatka, da si privošči storitev permanentnega ličenja. S tehnikami in barvami se lahko prilagodimo željam in stilu posameznice in tako dosežemo od povsem nežnega in naravnega videza, pa do tudi bolj vidnega in izraznega. Opažam, da se za storitev velikokrat odločajo ljudje, ki jih pesti slabovidnost, ki se aktivno ukvarjajo s športom, mlade mamice in podjetnice, ki jim primanjkuje časa, pa tudi tiste, ki jim primanjkuje znanja o ličenju in bi bile vseeno rade vsaj malo naličene in urejene.

Se vam zdi, da se z leti povpraševanje po tovrstnih storitvah povečuje?

Absolutno. Ker sem del te industrije že precej let opažam predvsem, da ljudje teh storitev ne dojemajo več tako nejeverno, da se lažje odločajo in da se jim ob tem poraja predvsem eno vprašanje: zakaj se nisem odločila že prej?

Kakšni pa so trenutni trendi na tem področju in po čem vaše uporabnice največkat povprašujejo? 

Daleč na prvem mestu so obrvi. Z novimi in sodobnimi tehnikami lahko v veliki meri nadomestimo ličenje, kar je konec koncev tudi naš cilj. Pri obrveh je v zadnjem času trend senčenja in ombre učinek, lahko pa se vrisujejo tudi dlačice tam kjer jih je premalo, obrvi se lahko potemnijo in zapolnijo. Drugo mesto po povpraševanju pa si nekako delita obroba (eyeliner) oči in ustnice. Pri pigmentiranju veke, je najbolj priljubljena čisto tanka črta, ki pravzaprav ustvari videz gostejših trepalnic in je videti odlično tudi kadar nismo nič naličeni. Še posebej je primerna za ljudi s svetlimi, redkimi in tankimi trepalnicami. Odlična odločitev, pa je po mojem mnenju tudi pigmentacija ustnic, saj lahko s tem postopkom ustnice obrobimo (v nežnih tonih) in obrobo tudi zasenčimo, tako lahko dosežemo na videz bolj polne ustnice; kadar pa so v celoti bolj blede, pa lahko pigmentiramo kar cele in ustvarimo nežno obarvanost. Tako obrazu dodamo malo barve in dosežemo svežino.

Če vas malo izzovem – kaj če se v kratkem pojavijo povsem novi trendi (recimo na področju oblike obrvi). So mogoče kakšne korekcije, popravki?

Že od nekdaj verjamem predvsem v to, da so trendi nekaj, čemur ne rabimo slepo slediti. Tako pri klasičnem ličenju kot tudi pri permanentnem. Trendi so zgolj ena od inspiracij. Zato pri svojem delu vedno slepo upoštevam le en trend in to je obraz stranke, ki sedi pred menoj. Za uspešen in dolgoročno dober rezultat je potrebno pri delu upoštevati poteze obraza, pa tudi (realne) želje stranke, njen stil, življenjski slog in seveda tudi barvo las in kože. Vedno pustim nekaj maneverskega prostora za morebitne popravke v odtenku barve ali v širini. Ker pa gre kljub vsemu za precej dolgo obstojne storitve, si pred izvajanjem postopka vedno vzamem čas, da se o vsem podrobno pogovorim in obrazložim, hkrati tudi zarišem obliko, ki jo želimo doseči. Poleg tega ima stranka med postopkom v roki ves čas ogledalo in lahko spremlja kaj se dogaja. Pri teh storitvah gre za proces in ne enkratni postopek, zato ni potrebe da v kateremkoli vidiku hitimo ali pretiravamo.

Kakšna pa je dejanska obstojnost permanentnega ličenja ter kako ukrepati, ko barve izgubijo intenzivnost?

Obstojnost je zelo relativna zadeva. In zelo nehvaležno je strankam v zvezi s tem karkoli obljubljati. Le-ta je namreč odvisna od mnogih dejavnikov: od izbranega pigmenta in tipa kože, izbrane tehnike, od starosti stranke, metabolizma, izpostavljanja soncu, ipd. Če na splošno sklenem, pa stranke pridejo na osvežitev storitev oziroma na obnovo postopka približno po letu dni in vse tja do treh let. Da bi barva v koži popolnoma zbledela, pa bi trajalo vsaj še nekaj let. Stranka načeloma sama presodi kdaj je čas za obnovitev. To se pokaže z bledenjem barve oziroma, ko barva izgubi intenzivnost.

Pa je res, da ob tem, ko barvila izgubljajo učinek spreminjajo tudi bravo? Lahko naše obrvi iz rjave barve postanejo oranžne? Ali morda iz črne preidejo v vijolične?

Tako kot na drugih področjih, je tudi na področju permanentnega ličenja precej široka ponudba različnih pigmentov različne kakovosti. Zato predlagam, da naj cena ne bo ključni dejavnik odločanja oziroma izbiranja strokovnjaka, temveč njegova estetska merila, strokovnost in kvaliteten material, kar pa je velikokrat pogojeno tudi z večjimi stroški. Potrebno se je zavedati, da gre pri teh storitvah za svojevrstno umetnost, saj mora specialist mikropigmentacije ob izbiri ustreznega pigmenta upoštevati vrsto pomembnih dejavnikov. Barva in podton kože, stil in želje stranke, določiti mora tehniko s katero želi doseči končni učinek, pa tudi vrsto in konfiguracijo igel ter še nekaj drugih tehničnih nastavitev. Zaradi uporabe pigmentov slabše kakovosti, pa tudi zaradi napačnih odločitev strokovnjaka, se lahko zgodi, da pigment sčasoma bledi v neželene tone. Vendar v tolažbo vsem, ki se s to težavo spopadajo naj povem, da se da uspešno prekriti tudi takšne barvne odtenke. Strankam, ki k meni pridejo od drugod pa polagam na srce, da naj nikdar ne opravljajo storitve brez predhodne konzultacije in vseh informacij o postopku, o negi po postopku in o pričakovanjih glede končnega rezultata.

Nam za konec lahko zaupate še to kako uporabnice doživijo “spremembe”, kakšni so njihovi feedbacki po storitvi permanentnega ličenja?

Če sprva stopijo v prostor nezaupljivo in morda malo prestrašeno, smo na drugem obisku že povsem sproščeni in hvaležna sem, da mi zaupajo. Mnoge od njih pa mi za konec podarijo močan objem hvaležnosti. Takrat vem, zakaj v resnici počnem kar počnem.

Drage moje, v kolikor vas je postopek permanentnega ličenja prepričal, naj vas opozorim: izbirajte le kvalitetne storitve izpod rok usposobljenih mojstrov ličenja! Ena izmed njih je zagotovo Maja Šušnjara Gabor, ki vam bo z majhnimi koraki pričarala na obraz en velik nasmeh!

Fotografije: Klemen Razinger