60 dnevni izziv: Hrana za mladosten videz

Bi rade bi ostale mlade in mladostne. Želja vsake mamice, kajne?

Bi rade ostale mlade in mladostne. Želja vsake mamice, kajne? Znanost vam bo potrdila, da je mladosten videz v velikem odstotku posledica zdravega življenjskega sloga. Hrana bogata z antioksidanti namreč pomembno vpliva na proces staranja. Pravilna prehrana v kombinaciji z redno vadbo tako dela prave čudeže za naše telo.

O vadbi sem tekom izziva objavila že marsikaj. Danes pa se malo posvetimo prehrani. Tukaj so super živila, ki pomladijo naše telo in duha. Naslednjih 5  bi se moralo večkrat znajti na našem krožniku.

1. Kokosovo olje

Hladno stisnjeno kokosovo olje je izjemno koristno in zdravo, saj deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti našo kožo in telo pred staranjem. Ta organski čudež narave se v kozmetiki uporablja tudi za nego las, saj je znan kot odličen regenerator, ki obnavlja lasišče in preprečuje pojav prhljaja. Redna uporaba olja izboljša videz in teksturo nohtov, las in kože, ki postane bolj navlažena in prožna.

2. Super zelenjava

Zelenjava kot je brokoli, brstični ohrovt in cvetača je polna vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Tovrstna zelenjava vsebuje tudi sulforafan, ki spodbuja razstrupljanje telesa, varuje celice in nevtralizira proste radikale v našem telesu ter ga na ta način pomlajuje.

3. Avokado

Avokado vsebuje številne ključne hranilne snovi, ki jih naše telo ne more proizvajati samo. Ta zeleni dragulj narave poleg številnih vitaminov in mineralov vsebuje tudi veliko telesu prijaznih in nenasičenih maščob, ki znižujejo holesterol. Dobre maščobe ter vlaknine, ki jih vsebuje celo pomagajo zmanjševati občutek lakote, številni antioksidanti v avokadu pa delujejo na naše telo pomlajevalno.

4. Goji jagode

Goji jagode so eden najbogatejših virov antioksidantov. V sebi skrivajo vse esencialne aminokisline, poleg tega pa še 6 vitaminov, 11 mineralov in 5 nenasičenih maščobnih kislin. Slovijo tudi po svojih učinkih, ki zavirajo proces staranja. Med drugim razstrupljajo jetra, zmanjšujejo telesno težo, uravnavajo prebavo in čistijo kri.

5. Konopljina semena

Konopljina semena so zaradi velikega deleža maščobnih kislin omega 3 odlična zamenjava za ribe. V njih najdemo veliko beljakovin in vse esencialne aminokisline ter maščobne kisline. Konopljino olje je tudi eno redkih olj, ki vsebuje GLA (gamalinolensko kislino), pomembno za imunsko odpornost in zdravljenje vnetij, ki med drugim poskrbi tudi za čvrsto in sijočo kožo.