Zdrave bakterije jogurta in kefirja v otroški prehrani

Kefir ali jogurt?

Tako jogurt kot kefir se pridobivata s fermentacijo mleka, hkrati pa sta oba polna različnih tipov dobrih bakterij. Bakterije iz jogurta vzdržujejo čistočo našega prebavnega sistema in so hrana oziroma hranilo dobrim bakterijam v našem prebavnem sistemu.

Za razliko od jogurta, kefir kolonizira prebavni trak in vsebuje več pomembnih sevov dobrih bakterij, ki jih v jogurtu ne najdemo. Kefir vsebuje kvasovke, ki kontrolirajo in odstranjujejo destruktivne patogene kvasovke iz našega organizma, zaradi česa telo postane učinkovitejše v obrambi pred patogeni, kot so E. coli in črevesnimi paraziti. Aktivne kvasovke in bakterije v kefirju imaju tudi večjo hranljivo vrednost od jogrurta ter pomagajo pri prebavi hrane in vzdržujejo debelo črevo čisto in zdravo.

Nasvet: Otroci morda raje popijejo skodelico jogurta kot kefirja, saj so jogurti večkrat sladkani, hkrati pa se nahajajo v atraktivnejših embalažah. Zato, v kolikor raje posegate po jogurtih, izberite tem bolj naravne in takšne brez sladkorja. Še bolj zdravo pa je, če jogurt ali kerfir pripravite kar sami doma. Za boljši okus lahko mlečnim napitkom dodate tudi koščke sadja po izbiri vašega malčka.

Pa veliko zdravja vam želim!