V boj proti ušem z naravnimi sestavinami

Tukaj so številna naravna sredstva, ki “omamljajo” uši in dezinficirajo lasišče.

Uši so paraziti, običajno veliki do 3 mm. Hranijo se s krvjo lasišča ter ob ugrizu izovejo srbečico. Mali paraziti niso znak nečistoče ali slabe higijene, hkrati niso nevarni, so pa “nadležni” saj lahko povzročijo različna vnetja in neprijetnosti. Na lasišču zaradi praskanja lahko nastanejo ranice, ki se v redkih primerih celo vnamejo.

V lekarnah so na voljo različna sredstva za uničevanje in odstranjevanje uši, ki pa so ponavadi zelo agresivna in ne najbolj naklonjena našemu zdravju oziroma zdravju naših otrok. Veliko staršev se zato poslužuje tehnike prečesavanja las, s katero odstranjujejo parazite ter njihova jajčeca (gnide). Tehnika je sicer zamudna, zahteva veliko časa, natančnosti in potrplenja, je pa zdravju prijazna ter učinkovita.

V pomoč pa so nam lahko tudi številna naravna sredstva, ki “omamljajo” uši in dezinficirajo lasišče: česen, olje čajevca, vazelin, olivno olje, sol in kokosovo olje.

Česen

Česen olupite ter strite, da dobite gosto zmes, ki ji dodajte nekaj kapljic kokosovega olja. Pripravljeno zmes utrite v lase ter zavijte v brisačo – najbolje, da pustite učinkovati kar celo noč. Zjutraj dobro prečešite lase ter jih temeljito izperite.

Olje čajevca

Naravni insekticid je olje čajevca katerega je potrebno zmešati z nekaj kapljicami olivnega olja ter nanesti na celotno dolžino las. Najbolje je to narediti pred spanjem. Lase potem zavijete v brisačo ter pustite učinkovati do jutra. Zjutraj dobro prečešite lase ter jih temeljito umijte.

Kokosovo olje

Kokosovo olje neguje lase in lasišče, hkrati pa deluje tudi proti ušem. Nanesite ga na lase in pustite delovati preko noči. Zjutraj prečešite lase ter jih dobro izperite. Olju kokosa lahko dodate tudi nekaj kapljic jabolčnega kisa, limone ali zelenega čaja.

Olivno olje

Olivno olje bo zadušilo uši. Zato ga nanesite in pustite delovati celo noč. Ko se prebudite dobro prečešite lase ter zatem temeljito izperite olje.

Jabolčni kis in sol

V razmerju 1:1 zmešajte jabolčni kis in sol. Zmes nanesite na lase in pustite učinkovati nekaj ur. Potem dobro prečešite lase in z vodo odstranite ostanke soli.

Vazelin

Za hitro ukrepanje je najboljši vazelin, ki ga dobro utrite v lase in lasišče. Pustite delovati celo noč. Zjutraj lase prečesite ter dobro umijte.