Sam doma

Kdaj je tisti pravi čas, ko otroka lahko pustimo za nekaj časa samega doma?

Običajno z veseljem spremljamo kako naši malčki odraščajo, postajajo zreli in samostojni. Nasmehe na obraz nam rišejo njihovi mali napredki vse od samostojnega hranjenja, do prve vožje s kolesom brez koleščkov. Smo pa starši v veliki dilemi kdaj je tisti pravi čas, ko otroka lahko za nekaj časa pustimo samega doma. Ob takšnih trenutkih se nam pojavi skrb, misli pa nam uidejo v prizore iz filma Sam doma.

Naj vam pomagamo z nekaj preprostimi nasveti. Najprej informacija, da ni pravila pri katerih letih lahko otroka pustite samega doma. Ne ozirajte se na leta, temveč razvoj in zrelost vašega otroka. Aspekti zrelosti na katere bi bilo smiselno pomisliti so vezni na samostojnost otroka, njegovo iznajdljivost, reakcijo v trenutkih, ko je potrebno hitro odreagirati, razumevanje hišnih pravil ter znanje uporabe hišnih aparatov in telefona. Vsekakor pa ne gre zanemariti otrokovih občutkov ob informaciji, da bo nekaj ur preživel sam doma. Bodite pozorni, če se mu pojavi strah ali morebitna dilema. Poskrbite, da bodo hišna pravila jasna, ter da bo otrok seznanjen z detajli kaj mora napraviti v situacijah, ki zahtevajo hitro reakcijo. Hkrati je smiselno, da dorečete tudi kaj pričakujete od otroka, v času, ko vas ne bo doma.

Če naprimer otrok prihaja sam iz šole. Naredite skupaj urnik – kako naj preživi čas brez vas. Naj morebiti najprej poje pripravljeno kosilo, naj naredi domačo nalogo, preostanek časa pa porabi za igro.

Še preden pa otroka prvič pustite samega doma vam priporočamo:

  • da pozna svoje ime, priimek, naslov, telefonsko številko svojih stašev
  • da se dobro počuti ob misli, da bo sam doma (nima strahov, dilem)
  • da pozna telefonske številke policije, reševalcev, gasilcev
  • da pozna v bližini nekoga, na kogar se lahko obrne v primeru potrebe po pomoči
  • da tudi vi verjamete v to, da otroku lahko zaupate ter da se bo držal dogovora
  • da otroka osvestite o tem, da nikogar ne spušča v stanovanje

Pa veliko čudovitih trenutkov ob odraščanju vaših sončkov vam želim!