Prijateljstvo med otrokom in kužkom

Psi in otroci so odlična kombinacija

Otroci veliko pridobijo, če lahko svoje otroštvo oziroma mladost preživijo z živalmi, še posebej s kužki. Toda, ko sta v družini otrok in pes, previdnost vsekakor ni odveč. Potrebno je biti pozoren na nekatere stvari ter se hkrati zavedati, da je za harmonijo med otrokom in psom smiselno izpolniti nekaj pogojev. Otrok mora biti lepo vzgojen, hkrati pa mora poznati osnovna pravila kako ravnati s kužkom. Naučiti ga moramo pravilnega in spoštljivega odnosa do psa. Pomembno je, da je otrok nežen, nevsiljiv, da se ne dotika določenih predelov telesa kužka (oči, ušesa, zadek, rep), da hišnega ljubljenčka ne vleče za dlako in ga ne stiska za vrat. Psi ne marajo, kričanja, draženja in izzivanja. Glasni zvoki, grobi, hitri gibi jih lahko prestrašijo ali razdražijo.

Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti, da mora biti primerno vzgojen oziroma šolan tudi naš kuža.

Odnos med otrokom ter psom postopoma gradimo starši s svojim zgledom ter pravili. Zato bodite pozorni na to kako pristopate h kužku ter kakšen je vaš odnos do domačih ljubljenčkov.

Nasvet:

Najpomembnejši nasvet v zvezi z ravnanjem s psom in otrokom je, da nikoli ne puščate otroka v bližini psa brez nadzora, ne glede na to koliko zaupate psu oziroma kako vzgojen je vaš otrok.