Znanstveno dokazano: Rdeče vino je dobro za zdravje

Če zvečer potrebujete izgovor, te štiri lahko brez skrbi uporabite.

Morda si rdeče vino privoščite v petek in soboto zvečer, kot del ”self-care” programa. No, sedaj si ga lahko mirno nalijete večkrat, saj vsebuje veliko antioksidantov, med katerimi so še posebej pomembni grozdni polifenoli. Ti zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni in uravnavajo krvni tlak. Poleg tega obstajajo dodatne ugodnosti, ki vam jih nudi priljubljena žlahtna kapljica. Seveda ob vsem tem pazite pri količini – z nobeno stvarjo ni dobro pretiravati.

via GIPHY

Preprečuje karies

Rdeče vino ubija bakterije, ki so odgovorne za nastanek kariesa. Verjamemo, da boste sedaj malo manj jezni na vijolične zobe in ustnice, ki vam jih rdeče vino pusti za spomin.

Pomagajo pri alergijah

Nedavno je bilo objavljenih 80 neodvisnih študij, ki so potrdile, da flavonoidi, ki jih rdeče vino vsebuje, zmanjšujejo simptome astme in ostalih alergij.

via GIPHY

Lahko prepreči razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni

Znanstveniki so leta 2017 ugotovili, da metaboliti nastali v človeškem črevesju po zaužitem rdečem vinu, preprečujejo odmiranje celic.

Zmanjšuje tveganje za nastanek depresije

Drži, da je pijančevanje povezano s slabim mentalnim zdravjem. Kozarec rdečega vina na dan ali pa vino popito v normalnih količinah, vzdržuje želeno raven endorfinov in preprečuje razvoj depresije.

via GIPHY

Foto: Pinterest