Skrivnosti srečnih parov

10 nenavadanih, a znanstveno preverjenih receptov za srečno zvezo.

Znanost skuša z nenehnim preučevanjem medsebojnih odnosov že od nekdaj odkriti recept za srečno zvezo. Desetletja takšnih in drugačnih raziskav so prinesla nekatera zanimiva in včasih že malce bizarna spoznanja o tem, kaj je potrebno za srečno življenje v dvoje. Če gre verjeti strokovnjakom, potem za srečo v odnosu velja upoštevati naslednjih 10 pravil …

1. Popivajte skupaj

Raziskava Univerze v Michinganu je pokazala, da so pari, ki skupaj spijejo kozarček ali dva, srečnejši od parov, kjer alkohol uživa le eden od partnerjev. Pari, ki si skupaj privoščijo kozarec alkohola, si gredo manj na živce in imajo večje možnosti, da ostanejo skupaj v srečni zvezi, so odkrili znanstveniki.

2. Prepirajte se, a konstruktivno

Študija, ki so jo opravili na floridski univerzi je razkrila, da je eden od ključev za srečno zvezo konstruktivno kreganje. Raziskovalci so odkrili, da imajo kratki, energični in iskreni prepiri med partnerjema pozitiven učinek na odnos. Takšni pari ostanejo skupaj dlje od tistih, ki se nikoli ne prepirajo.

3. Ne imejte otrok

Večina parov v resni zvezi začne slej ko prej razmišljati o družini in otrocih. Toda raziskava britanske Open University je pokazala, da so najsrečnejši pari tisti, ki nimajo otrok in niso poročeni. Pari z otroki so kot enega glavnih razlogov za nezadovoljstvo v odnosu navedli pomanjkanje intimnosti in seksa.

4. Prvorojenci in zadnjerojenci so popolna kombinacija

Nekateri psihologi trdijo, da so najuspešnejše partnerske zveze med prvorojenci in zadnjerojenci. Tako dobimo v paru na eni strani osebo, ki uživa v tem, da zanjo ves čas nekdo skrbi, na drugi strani pa osebo, ki je po svoji naravi nagnjena k skrbi za druge, saj se je tega naučila, ko je morala skrbeti za svoje mlajše sestre ali brate.

5. Preženite dolgčas

Dolgčas je eden od glavnih razlogov za odtujenost in občutek nezadovoljstva med pari, je pokazala študija iz leta 2009.

6. Lepa ženska in manj privlačen moški sta najboljši par

Moški, ki so poročeni z lepo žensko, so bolj srečni in vložijo veliko več truda v svojo zvezo, je pokazala britanska raziskava iz leta 2013. Posledično so v takšni zvezi srečnejše tudi njihove boljše (in lepše) polovice. Ne velja pa obratno: moški, ki menijo, da so lepši od svoje partnerke, so v takšni zvezi manj zadovoljni in manj motivirani.

7. Imejte čim manj skupnih prijateljev na Facebooku

Raziskava, ki so jo opravili med več kot milijon uporabniki Facebooka je pokazala, da imajo pari z velikim številom skupnih prijateljev na tem družbenem omrežju, več možnosti za razhod od tistih z manjšim številom skupnih znancev.

8. Obkrožite se s prijatelji, ki niso ločeni

Raziskava Univerze Brown je pokazala, da imajo poročeni pari kar 75 odstotkov večjo verjetnost za ločitev, če se družijo s prijatelji, ki so se že ločili.

9. Zapravljajte usklajeno

Raziskava Univerze v Michiganu je razkrila, da je odnos do denarja ena od pomembnejši stvari za srečno zvezo med partnerjema. Najslabše je, če je eden od partnerjev nagnjen k zapravljanju, drugi pa k varčevanju. Najsrečnejši pari zapravljajo podobno – bodisi, da se oba partnerja obnašata razsipno ali pa oba trošita skrbno.

10. Izobražujte se

Neka raziskava je dokazala povezavo med stopnjo izobrazbe in verjetnostjo za ločitev. Pari z univerzitetno izobrazbo naj bi imeli tako v primerjavi z njihovimi manj izobraženimi kolegi, manj možnosti, da se razidejo.