Za svojo inteligenco se zahvalite mami

Žal nam je očetje, ampak znanost je tokrat na strani mater.

Najnovejše raziskave so pokazale, da inteligenco v resnici podedujemo od mame in morda je končno prišel čas, da nehamo verjeti določenim stereotipom o razlikah med spoloma, ki veljajo že stoletja.

Znanstveniki trdijo, da bi se morali pametni ljudje za svoj visok inteligenčni količnik zahvaliti mamam, saj so prav one »zaslužne« za prenos določenih genov, ki so povezani z inteligenco. Ocenjuje se, da je približno 40 do 60 odstotkov inteligence dedne. Raziskave so pokazale, da je možnost, da bo otrok podedoval materino inteligenco precej velika, saj se tovrstni geni nahajajo na kromosomu X.

Novorojenčki, ki podedujejo večje število materinih genov, se rodijo z večjo glavo in večjimi možgani, a so manjši po velikosti. Po drugi strani pa imajo novorojenčki z večjim številom očetovih genov, manjše možgane in merijo več centimetrov v višino. Znanstveniki tako trdijo, da očetovih celic niso našli v tistem delu možganske skorje, ki je odgovoren za našo inteligenco, razmišljanje, načrtovanje in govorne sposobnosti.

Druge ugotovitve so pokazale tudi pomembnost materine vloge pri intelektualnem razvoju otroka skozi telesne in čustvene stike. Otrokov tesen stik z mamo tako pomembno vpliva na njegovo inteligenco. Takšni otroci imajo močnejši karakter in bolje rešujejo zahtevne probleme v življenju.

Ne glede na raziskave, pa ne smemo pozabiti, da inteligenca ni v celoti dedna, ampak je odvisna tudi od okolja v katerem živimo ter osebnostnih lastnosti posameznika.

Foto: Getty