Vas je strah? Glejte grozljivke!

5 znanstveno dokazanih razlogov, zakaj je dobro gledati grozljivke.

Obstajajo številni načini spopadanja s strahom in tesnobo, od različnih vaj in terapij do meditacije. Obstajajo pa tudi ljudje, ki uporabljajo bolj nenavadne pristope in se s svojimi strahovi soočajo tako, da gledajo grozljivke. Ja, tudi na tem področju velja pregovor, da se klin s klinom izbija. Tukaj je 5 znanstveno dokazanih razlogov, zakaj je gledanje grozljivk lahko dobro za naše zdravje in počutje.

1. Grozljivke nas lahko napolnijo z adrenalinom

Raziskave kažejo, da ljudem, ki trpijo zaradi depresije, pogosto močno upade raven adrenalina v krvi.  Če se počutite tesnobno ali depresivno, lahko ogled dobre grozljivke pospeši delovanje žleze, ki sproža adrenalin v telesu. Posledično se raven energije dvigne, zraven pa se lahko sprožijo še drugi hormoni, ki vplivajo na boljše počutje.

2. Ob gledanju grozljivk pozabimo na vsakdanji stres

Ob gledanju strašljivih prizorov na zaslonu, telo postane napeto, hkrati pa se naše misli preusmerijo stran od vsakdanjih skrbi in težav. Popolna diverzija torej, ki prežene stres.

3. Grozljivke nam pomagajo pri premagovanju strahov

Neka ameriška raziskava je pokazala, da je lahko gledanje srhljivk učinkovit način soočanja z našimi strahovi. Gledanje strašljivih prizorov namreč sproži odziv našega DNK, v katerem je zapisano tudi, kako se odzvati v napetih situacijah. Na tak način se učimo, kako ravnati z našimi strahovi, hkrati pa pridobivamo samozavest, ki nam pomaga pri premagovanju strašljivih situacij.

4. Grozljivke lahko okrepijo naš imunski sistem

Neka študija trdi, da gledanje grozljivk poveča raven belih krvničk, ki varujejo naše telo pred okužbami. V raziskavi je sodelovalo 32 moških in žensk, ki se jim je po ogledu kultne grozljivke Teksaški pokol z motorko, raven imunskega sistema občutno dvignila.

5. Ob gledanju grozljivk porabljamo kalorije

Angleški znanstveniki so ugotovili, da lahko ob ogledu grozljivke porabimo tudi do 200 kalorij. Udeležencem raziskave so prikazovali nekatere kultne grozljivke in med najbolj »učinkovitimi« pri porabi kalorij so bile Izžarevanje (185 kalorij), Žrelo (161 kalorij) in Izganjalec hudiča (158 kalorij). Prave znanstvene razlage za ta presenetljiv pojav ni.

Več kot dovolj razlogov torej, da si za noč čarovnic privoščite ogled kakšne dobre grozljivke. Tukaj najdete nekaj naših predlogov za tiste s slabšim želodcem.

Foto: Everett