Top 5 razlogov, zaradi katerih razpadejo še tako čudovita razmerja

Zakaj razpadejo tudi najboljše zveze? Morda 'to preprosto ni več to'.

Zdelo se ti je, da je tvoja najboljša prijateljica končno našla pravega partnerja, njuna zveza pa je bila v vseh pogledih preprosto najboljša. Vendar je po nekaj letih razpadla in dočakala svoj konec. Čakaj, kako? Zakaj?

Po mnenju strokovnjakov za medčloveške odnose in partnerska razmerja je kar nekaj razlogov, ki lahko v vsakem trenutku sabotirajo še tako čudovito razmerje, ki se je še včeraj zdelo nedotakljivo. Razkrij poglavitnih 5 razlogov, zaradi katerih razpadejo tudi tiste najpopolnejše zveze, ki se zdijo skoraj pravljično čudovite.


1. Križanje življenjskega sloga

Je on nepoporavljiv žurer, ti pa se raje razvajaš doma na kavču s knjigo ali v družbi Netflixa? Si ti tista, ki zasluži (veliko) več denarja kot partner? Ti ves svoj denar brezglavo zapraviš do zadnjega centa, medtem ko on prisega na racionalno varčevanje in trikrat premisli o nakupu novega računalniškega pripomočka?

Tudi, če še tako uživata v družbi drug drugega in če se soglasno odločita poiskati kompromise, s katerimi bosta lahko uskladila svoji tako različni življenji, sčasoma postanejo zadani kompromisi utrujajoči in prenaporni zate, zanj ali kar za oba. Ne poskušaj spremeniti partnerja popolnoma po svojih merilih, ki bodo (končno) kompatibilni s tvojim načinom življenja. Pogovorita se iskreno in odprto, sprejmi ga takšnega kot je ali pa ga spusti in poišči nekoga, ki ti bo bližje in bolj podoben.

2. Različne vrednote

O najpomembnejših in vodilnih življenjskih vrednotah se je modro pogovoriti že na začetku razmerja, ko so morebitne zavrnitve manj boleče. V resnici večina parov tega na začetku nikoli ne stori, ker so takrat na vrsti le sladkosti in razne radosti življenja, kakor da so vama štete zadnje skupne minute. Napaka. Vrednote so tiste, ki lahko tudi navzven še tako sijoče razmerje za zaprtimi vrati spremenijo v peklensko vojno za svoj prav.

Si želiš otroke, on pa sanja o bogati karieri in bajno visokih zaslužkih, o otrocih pa ne misli razmišljati še vsaj do svojega 40. leta? Preden se spustita v resno partnersko zvezo se pogovorita tudi o tovrstnih pomembnih željah in pričakovanjih.

3. Zaupanje, ki nato kar izgine

Ni skrivnost, da je eden vodilnih razlogov za razpad razmerja pomanjkanje zaupanja. Tudi, če po varanju ostaneta skupaj, bodo največkrat minila leta in leta, preden se bodo stvari kolikor toliko stabilizirale, a zagotovila za to seveda ni.

Za skrhano zaupanje pa niti ni potrebno, da se zgodi nekaj tako radikalnega, kot je varanje. Včasih že manjše spremembe v vsakdanjem vedenju, kot npr. da se več družiš s prijatelji kot z njim, se izogibaš seksu in skupnim aktivnostim, ga ne kličeš toliko, kot si ga včasih, prihajaš domov ob poznih večernih urah … lahko močno posežejo v tvoje ali njegovo zaupanje.

4. Nezmožnost podpore

V vsakem še tako krasnem razmerju pridejo slabi dnevi in nevihtna obdobja, s katerimi se morata prej kot slej soočiti in jih sprejeti kot preizkušnjo vajine zveze. Ko se v razmerju, pa četudi sta oba prestala že marsikatero neprijetno situacijo v preteklosti, pojavi neka nova oblika stresa ali izjemna težava, ki ti strese tla pod nogami (bolezen, smrt v družini, izguba službe, itd.), se zna zgoditi, da ti on ne bo več sposoben stati ob strani.

Znamenje solidnega razmerja je, da partnerja lahko stojita drug ob drugem v vsaki življenjski situaciji. Vztrajati v zvezi ob najbolj bolečih in prelomnih trenutkih je največji izziv vajinega razmerja.

5. Ko ‘to preprosto ni več to’

Včasih so stvari zelo preproste. Nek dan se zbudiš, pogledaš partnerja, ki spi ob tebi in se v tistem trenutku zaveš, da to ni to. Tvoj moški je morda res čudovita oseba, najbolj privlačen izmed vseh, s katerimi si bila kadarkoli v stiku, ampak to ni človek, s katerim bi ti lahko delila svoje življenje. In čisto mogoče je, da se kaj podobnega zgodi tudi njemu.

Morda slednji razlog velja za tiste, ki zares močno verjamejo v to, da nekje na svetu obstaja za vsakega od nas najidealnejša oseba, naša sorodna duša. Spet drugi, ki pa se morda od tega raje oddaljijo pa bodo občutek ‘to preprosto ni več to’ vzeli kot znak, da je treba zvezo le pogreti in začeti tudi resnično vlagati v njo.

Čas metuljčkov ne traja večno, prava ljubezen pa je nekaj povsem drugega kot zgolj metuljčki v trebuhu…