Težko vstajate? To je idealna ura za v posteljo

Kalkulator za spanje nam pove, kdaj moramo iti v posteljo, če se zbujamo ob 6 ali 7 uri zjutraj.

Se vam je že zgodilo, da ste šli zvečer zelo zgodaj spat, da bi bili zgodaj zjutraj karseda sveži in spočiti za delo, pa ste se kljub temu zbudili utrujeni? Sliši se protislovno, a se dogaja precej pogosto. Še sreča, da imamo znanstvenike, ki so odkrili »kalkulator za spanje«. Tako lahko zdaj pred spanjem izračunamo, kdaj moramo leči v posteljo, da bi se ob določeni uri zjutraj zbudili popolnoma spočiti.

Strokovnjaki pravijo, da spanje ne bi smeli obravnavati kot osemurno »dejavnost«, ampak kot več 90-minutnih ciklov. V času spanja gremo skozi pet uro in pol dolgih ciklov spanja, ki so ključni za regeneracijo telesa. Vsak cikel je razdeljen na naslednje faze: dremavost, rahlo spanje, dve stopnji globokega spanja in spanec REM. Za dober spanec je zato ključno izbrati pravi čas, ko gremo v posteljo, tega pa določimo glede na uro, ko moramo zjutraj vstati.

Kalkulator spanja predpostavlja, da ljudje potrebujemo v povprečju 14 minut, da zaspimo. Če imamo torej alarm na budilki nastavljen na 7 uro zjutraj, potem bi morali iti v posteljo ob 21:46. Če to ni možno, potem je naslednji idealen termin ob 23:16. Po izračunih strokovnjakov, se bomo ob sedmih zjutraj zbudili dovolj spočiti tudi, če ležemo v posteljo ob 00:46 ali celo ob 2:16.

Če morate vstati še bolj zgodaj, denimo ob 6 uri zjutraj, potem so idealni termini za vas ob 20:46, 22:16 in 23:46, v skrajnem primeru pa tudi ob 1:16.

Če se želimo torej dobro naspati, to ne pomeni, da moramo iti v posteljo zelo zgodaj, temveč ob pravem času, glede na uro, ob kateri moramo zjutraj vstati. Tako se lahko kvalitetno naspimo tudi v zgolj štirih urah in pol, pravijo strokovnjaki.

Foto: Getty